Antena 3 CNN Actualitate Marius Budăi, noi detalii despre pensiile speciale şi greva magistraţilor: "Aşa spune legea. Nu toţi au fost atenţi la aceste detalii"

Marius Budăi, noi detalii despre pensiile speciale şi greva magistraţilor: "Aşa spune legea. Nu toţi au fost atenţi la aceste detalii"

Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale magistraților, procurorilor şi judecătorilor. "E momentul să tragem adânc aer în piept, să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul", a spus acesta.

de Claudia Popovici    |    22 Iun 2023   •   16:55

Sistemul judiciar a fost blocat de protestul magistraților care nu sunt de acord cu modificările aduse legii pensiilor speciale.

Judecătorii și procurorii refuză să mai intre în sălile de judecată, iar asta dă peste cap întreg sistemul judiciar.

Potrivit declarațiilor de avere în România există următoarele pensii speciale.

  • Augustin Lazăr peste 50.000 lei,
  • Valer Dornean fost președinte CCR 45.000 lei,
  • Daniel Morar fost judecător CCR 32.000 lei,
  • Mona Pivniceru 33.000 lei,
  • Marian Enache 37.000 lei,
  • iar pensia medie a magistraților 22.000 lei.

Întrebat ce se va întâmpla cu aceste pensii speciale şi cât de legală este greva magistraților, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus: 

"Eu nu știu care dintre doamnele sau domnii de aici fac un cumul de pensii. S-ar putea ca cineva să aibă un cumul de pensii și atunci știți foarte bine că am decis în această lege de coaliția a decis ca să se interzică, așa cum a solicitat și Comisia Europeană, să nu mai existe cumul de pensii.

Ai posibilitatea să optezi doar pentru una din ele. Mă referi la pensii speciale, nu ne referim la îngrădirea drepturilor la pensiile pe contributivitate, n-avem probleme acolo.

Un aspect vine prin acest cumul de pensii, dacă beneficiază sau nu de cumul și atunci trebuie să opteze pentru una, al doilea aspect vine din recalculare, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul. Şi a treia chestiune vine, vin impozitarea cu 15% a sumei necontributive, ce trece de valoarea de salariul mediu net pe economie.

Sunt mai multe chestiuni care rezolvă aceste probleme și anume imposibilitatea pe viitor de a asimila funcții.

Ce trebuie să facem prin această reformă? Să nu mai permitem posibilitatea de a se abuza de aceste sisteme legal", a spus Marius Budăi.

Citeşte şi: Care este cea mai mare pensie specială pe care o încasează un magistrat în România

"Să citim și cu atenție proiectul de lege. Nu toţi au fost atenți la detalii"

Referitor la greva magistraților ministrul Muncii a spus:

"Conform legii dialogului social, nu au voie să facă grevă. Dumnealor nu sunt declarații în grevă. Dacă nu sunt declarații în grevă, probabil că sunt și plătiți. Așa spune legea.

Eu cred că noi cu toții, și politicieni și magistrați, e momentul să tragem adânc aer în piept, să ne gândim și la popor și prin ce situație trece poporul. Să ne gândim într-adevăr și la independența justiției și la tot ce ține de aceste sisteme. Dar să citim și cu atenție proiectul de lege, pentru că eu sunt convins că nu toți au citit proiectul de lege și nu toți au fost extrem de atenți la detalii. Nu vorbesc aici doar de magistrați", a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close