Antena 3 CNN Actualitate MĂRȚIȘOR. Ce spune Biserica despre originea mărțișorului: ”Nu este un simbol religios și în niciun caz creștin”

MĂRȚIȘOR. Ce spune Biserica despre originea mărțișorului: ”Nu este un simbol religios și în niciun caz creștin”

MĂRȚIȘOR. Ce spune Biserica despre originea mărțișorului: ”Nu este un simbol religios și în niciun caz creștin”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
01 Mar 2017   •   12:05

MĂRȚIȘORUL ȘI BISERICA. Părintele Valentin Băltoi, pr. spiritual în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“ din Roman şi paroh la Icuşeşti, Neamţ, a vorbit despre semnificaţia mărţişorului şi a zilei de 8 Martie pentru femeile creştine, într-un interviu pentru site-ul crestinortodox.ro.

Mărţişorul nu este un simbol religios şi în niciun caz creştin, ci este specific credinţelor populare necreştine, fiind un element al unui ritual de înnoire a timpului şi a anului. Până la a fi exploatat economic, el avea o singură formă, cea a discului solar, era confecţionat din argint şi legat de un şnur împletit din două fire de lână colorată. Potrivit simbolisticii cromatice a anotimpurilor, şnurul de la mărțișor era un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară, putând în acelaşi timp să semnifice unitatea contrariilor sau împletirea inseparabilă a principiilor masculin şi feminin. El avea rolul unui talisman magic solar menit să-i împrumute purtătorului frumuseţe, iubire, puritate şi să-l apere de boală şi de deochi. În funcţie de zona etnografică, era purtat până la o anumită sărbătoare a primăverii sau înflorirea unui pom.

Obiceiul de a pune în piept mărţişoare s-a perpetuat de-a lungul timpului, reuşind să convieţuiască cu practicile creştine bimilenare. Cu toate acestea, semnificaţiile esenţiale ce însoţeau oferirea mărţişorului s-au pierdut, rămânând doar prilejul de a oferi bucurie celor dragi. „Omul mărţişorului avea conştiinţa apartenenţei la universul înconjurător, trăind în acelaşi ritm cu el. De aceea ştia să-i descifreze semnele şi simţea nevoia împrumutării atributelor sale. Omul modern nu mai poate simţi acest puls, în faţa standului cu mărţişoare el nu alege încercând să se integreze unei continuităţi magico-simbolice, ci alegerea lui este una de natură estetică sau financiară, mărţişorul fiind o podoabă ce trebuie purtată într-un anumit context. Biserica nu recomandă purtarea mărţişorului, dar tolerează această tradiţie, având în vedere amploarea fenomenului şi atitudinea inofensivă a manifestării”, a spus părintele.

 

 

×
Subiecte în articol: biserica martisor
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close