Antena 3 Actualitate Mărturii incredibile ale miniștrilor PSD în cazul Dragnea

Mărturii incredibile ale miniștrilor PSD în cazul Dragnea

23 Ian 2018   •   13:29
Mărturii incredibile ale miniștrilor PSD în cazul Dragnea

Antena 3 a obținut informații bombă din dosarul în care DNA îl acuza pe liderul PSD Liviu Dragnea de constituire de grup infracțional organzat timp de 16 ani.

Miniștrii PSD au vorbit în fața procurorilor despre relația lui Liviu Dragnea și Tel Drum.

Eugen Orlando Teodorovici, acum în cărți pentru a fi din nou ministru de finanțe, a fost acuzat că este denunțător în dosarul Dragnea.

"Cred că în 2014 au fost anumite discuții sau reproșuri de la domnul Dragnea care auzise de la anumite persoane și mi-a reproșat că aș fi făcut sesizări la OLAF (...) Prima dată am auzi acest lucru de la colegi, apoi am avut o discuție personală cu domnul Dragnea care mi-a validat acest aspect. Fondul acestei probleme a apărut în contextul în care domnul Vanghelie făcea acuzații publice că Ministerul Fondurilor Europene ține ascuns un raport OLAF cu privire la anumite proiecte ale fimei Teldrum", a spus Orlando Teodorovici, în fața procurilor DNA.

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova a declarat în fața procurorilor că Liviu Dragnea i-a spus că Tel Drum este a lui.

Iar fostul premier Sorin Grindeanu a dat numele persoanei care l-a invitat la pescuit pe lacul Belina.

Declarațiile au fost difuzate în exclusivitate de Oana Zamfir, la "Obiectiv":

 

Procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de compania Tel Drum pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

Iniţial, în noiembrie 2017, compania Tel Drum a fost pusă sub acuzare pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene din judeţul Teleorman, potrivit Agerpres.

Procurorii arată că, potrivit dispoziţiilor art. 135 Cod de procedură penală, persoana juridică răspunde penal pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice.

Conform unui comunicat al DNA transmis miercuri, în dosar a fost pus sechestru asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale SC Tel Drum SA, precum şi poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în conturile bancare deţinute aceasta, până la concurenţa sumei de 32.118.589 lei, reprezentând suma foloaselor necuvenite şi suma cu care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat.

În ceea ce priveşte infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, DNA arată că persoana juridică Tel Drum SA a fost implicată în mod direct în activitatea grupului iniţiat în cursul anului 2001 de Liviu Dragnea, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, în sensul în care în jurul societăţii "au fost construite schemele frauduloase de obţinere a fondurilor publice".

Procurorii susţin că, în interesul societăţii Tel Drum SA şi în derularea obiectului său de activitate, au fost desfăşurate mai multe acţiuni, care intră în scopul grupului infracţional organizat:

- privatizarea Tel Drum SA şi transferarea acestei persoane juridice din proprietatea CJ Teleorman în sfera de influenţă şi control a lui Liviu Dragnea, prin persoane interpuse;

- înstrăinarea către Tel Drum SA a unui utilaj (staţie de mixture asfaltice) care fusese achiziţionat de către CJ Teleorman;

- acordarea către Tel Drum SA, în perioada 2002 - 2005, a lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a structurii rutiere aflate în administrarea CJ Teleorman, fără a exista o procedură concurenţială de atribuire, deşi societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat;

- asigurarea câştigării de către Tel Drum SA a contractelor de lucrări finanţate din fonduri publice, prin influenţa de care se bucurau membrii grupului infracţional organizat, prin furnizare de informaţii confidenţiale privind licitaţiile publice înainte de momentul publicării anunţurilor şi prin inserarea condiţiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care CJ Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene);

- obţinerea, în mod preferenţial şi fraudulos, de finanţări din bugetul naţional, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea şi obţinerea în mod nelegal de fonduri din bugetul UE prin furnizarea de documente false şi inexacte, bani care ulterior erau direcţionaţi către Tel Drum SA;

- folosirea Tel Drum SA ca entitate care facilita transferul sumelor de bani către alte societăţi comerciale controlate de suspecţi şi către suspecţi în mod direct.

În legătură cu infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, DNA arată că la proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 701, societatea Tel Drum a fost desemnată câştigătoare a unei licitaţii publice, în condiţiile în care au fost inserate condiţii restrictive care dezavantajau firmele concurente. Astfel, a fost obţinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA în valoare de 25.600.927 lei, fiind creat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului public (diferenţa dintre preţul ofertat de Tel Drum SA şi preţul cel mai mic ofertat).

"La proiectul de reabilitare a drumului judeţean DJ 506, printr-o schemă infracţională similară, prin care, în plus, au fost falsificate şi înlocuite date din documentaţia necesară participării la licitaţie şi a fost majorat artificial devizul, societatea Tel Drum SA a fost desemnată câştigătoare a unei licitaţiei publice, în condiţiile în care au fost inserate condiţii restrictive care dezavantajau firmele concurente. Astfel, a fost obţinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA de 5.742.872,19 lei (diferenţa dintre devizul real prevăzut în proiect şi devizul modificat), fiind creat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului public", indică DNA.

Procurorii mai spun că infracţiunile nu ar fi putut fi comise fără aportul persoanelor care scriptic erau reprezentanţi ai Tel Drum, suspecţii Florea Neda şi Petre Pitiş.

"Săvârşirea infracţiunilor de complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu ar fi fost imposibilă fără folosirea persoanei juridice Tel Drum SA în calitate de participant la licitaţie; contractul (şi inerent transferul sumelor) nu putea fi încheiat altfel decât prin angajarea Tel Drum SA ca parte contractantă, în derularea obiectului de activitate al acesteia, respectiv construcţia şi reparaţia drumurilor", precizează DNA.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală, în realizarea obiectului său de activitate, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, folosind patru societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, compania Tel Drum, prin reprezentant Petre Pitiş, în perioada 2010 - 2012, a simulat operaţiuni de achiziţie pe teritoriul naţional (purtătoare de TVA) în valoare totală de 3.228.293 lei, pe care le-a înregistrat în documentele contabile.

În acest mod, Tel Drum s-a sustras de la plata sumei de 774.790 lei reprezentând taxă pe valoare adăugată aferentă operaţiunilor comerciale. În aceeaşi perioadă, sumele aferente operaţiunilor evidenţiate cu societăţile cu comportament de tip fantomă au fost transferate din conturile bancare ale Tel Drum în conturile bancare ale acestor firme, fiind retrase în numerar la scurt timp după transfer şi restituite (fără comisionul pentru intermediere) persoanelor care le-au virat iniţial, explică procurorii.

DNA precizează că reprezentanţii legali ai Tel Drum SA au luat la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, precum şi conţinutul ordonanţei privind dispunerea măsurilor asigurătorii.

Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul "Tel Drum" în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea tel drum

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close