Antena 3 CNN Actualitate Medicul-Erou din Neamț a fost transferat în Belgia. Aeronava militară a decolat de la Baza 90 din Otopeni

Medicul-Erou din Neamț a fost transferat în Belgia. Aeronava militară a decolat de la Baza 90 din Otopeni

Aeronava militară care îl avea la bord pe medicul-erou de la Spitalul din Neamț, a decolat duminică dimineață în jurul orei 7:30 de pe Aeroportul Otopeni. Acesta va fi internat la Spitalul "Regina Astrid" din Belgia. La bord se află o echipă medicală care îi va monitoriza starea în permanență. Avionul va ateriza pe un aeroport militar din Bruxelles.

Medicul-Erou din Neamț a fost transferat în Belgia. Aeronava militară a decolat de la Baza 90 din Otopeni
de Mia Lungu    |    15 Noi 2020   •   09:20

„Avionul militar pus la dispoziţie de MApN a aterizat în Bucureşti cu domnul doctor, care va fi dus la Spitalul Floreasca şi va fi pregătit pentru transferul către Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia. Putem, în cursul acestei dimineţi, după ora 7, să asigurăm transportul, tot cu o aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN a medicului erou. Îi doresc sănătate, să aibă putere şi mă rog să reuşească să treacă de acest moment de cumpănă”, a declarat premierul Ludovic Orban, la încheierea reuniunii celulei de criză de la Ministerul Afacerilor Interne.

Medicul rănit a fost adus la Bucureşti în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și a fost evaluat și pregătit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a fi transportat la unitate medicală din Belgia.

Premierul Ludovic Orban a explicat și de ce autorităţile au optat pentru soluţia de a-l transfera pe medic de la Piatra Neamţ la Iaşi, apoi la Bucureşti, pentru ca ulterior să fie transportat în Belgia:

„În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul şi preluarea pacientului cu elicopterul nu era posibilă. S-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure. (...) Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte, când vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul în care va fi internat. Nu a fost deloc uşor să obţinem acordul pentru a putea interna pacientul la spitalul militar din Belgia”, a spus premierul Orban.

Medicul de gardă la Secţia ATI COVID, de la Spitalul din Piatra Neamţ, Cătălin Denciu a suferit arsuri de gradul 4 în timp ce încerca să-i salveze pe pacienţii din secţia afectată de incendiu

Cătălin Denciu are arsuri grave pe aproape tot corpul. Comentând cazul, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că medicul Denciu a suferit arsuri de gradul 4 la nivelul membrelor. 

Ioan Cătălin Denciu are 42 de ani. Este căsătorit, iar soţia sa este tot medic, în specializarea Ginecologie. Cuplul are doi copii de vârstă şcolară.

Nelu Tătaru despre Cătălin Denciu: Suntem prieteni şi colegi, îşi face datoria cum aţi văzut şi în această seară, încercând să salveze pacienţi

Raed Afarat: Medicul Cătălin Denciu este singurul dintre răniţii de la Piatra Neamţ care va fi transferat în Belgia

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că, în afara medicului care a suferit arsuri în timp ce încerca să îi salveze pe pacienţii din secţia ATI cuprinsă de flăcări, nu există alţi răniţi în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.

"Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca şi alţi pacienţi din ţară, care au fost transferaţi la terapie intensivă la Leţcani", a declarat Arafat la finalul şedinţei de urgenţă care s-a desfăşurat la sediul Ministerului de Interne.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close