Antena 3 CNN Actualitate O pacientă în stare gravă la ATI i-a cerut medicului să o vaccineze pe loc: ”Mă vor urmări multă vreme privirea doamnei și neputința mea”

O pacientă în stare gravă la ATI i-a cerut medicului să o vaccineze pe loc: ”Mă vor urmări multă vreme privirea doamnei și neputința mea”

Medicul Isadora Zaharescu, a povestit o întâmplare care a marcat-o, petrecută chiar pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Witing unde profesează.

O pacientă în stare gravă la ATI i-a cerut medicului să o vaccineze pe loc: ”Mă vor urmări multă vreme privirea doamnei și neputința mea”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    21 Apr 2021   •   08:57

„În timp ce încercam să optimizez ventilația non-invazivă la o pacientă cu morbidități - vreau să specific că era imunodeprimată de acasă, pentru că primea tratament imunosupresor și care nu s-a vaccinat - și are o formă severă de COVID, chiar critică, am întrebat-o în timp ce încercam să-i pun o mască adaptată fizionomiei ei - mă durea că nu putea respira, pentru fiecare moleculă de oxigen luptă un organism întreg - dacă a apucat să-și facă măcar prima doză. Doamna s-a uitat la mine, a pus mâna pe mâna mea, m-a oprit și s-a uitat în ochii mei și mi-a spus: «Vaccinați-mă acum!» Nu m-am simțit mai neputincioasă vreodată. Probabil că mă vor urmări multă vreme privirea doamnei și neputința mea”, a spus dr. Isadora Zaharescu.

Medicul a povestit că femeia primise indicație de a fi vaccinată, având în vedere că avea 67 de ani, comorbidități asociate și tratament imunosupresor pentru o boală autoimună. 

„Nu te poți vaccina atunci când faci boala. Putem să alegem să nu ne vaccinăm, dar când alegem asta, poate avem obligația morală măcar să nu ne infectăm și să păstrăm niște reguli. Populația trebuie să știe că atunci când alege să nu se vaccineze poate să se situeze în procentul de 5% din cei care ajung în ATI. Încă nu știm cum își alege acest virus victimele”, a mai spus medicul.

Potrivit acesteia, pacienta de 67 de ani va putea fi vaccinată ”dacă se va face bine”, ținând cont de faptul că vaccinarea nu este contraindicată persoanelor care au trecut deja prin boală. 

Pe de altă parte, medicul spune doctorii continuă să muncească „din păcate, fără prea mult spor” și asta din cauză că „mortalitatea rămâne extrem de ridicată în ATI, cazurile sunt grave, cu prognostic prost de multe ori”. „Suntem obosiți fizic, dar mai mult psihic”, a completat ea, la Digi24

×
Subiecte în articol: isadora zaharescu
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close