Antena 3 CNN Actualitate Revolta medicului Monica Pop, după ce s-a semnat la Cotroceni planul pentru bolnavii de cancer: "Este inadmisibil"

Revolta medicului Monica Pop, după ce s-a semnat la Cotroceni planul pentru bolnavii de cancer: "Este inadmisibil"

Medicul Monica Pop a explicat de ce decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului nu a fost elaborat corect pentru a fi în beneficiul pacienților. "Acest element este vital şi lipsește", spune medicul oftalmolog.

Revolta medicului Monica Pop, după ce s-a semnat la Cotroceni planul pentru bolnavii de cancer: "Este inadmisibil"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    05 Noi 2022   •   23:08

"Lipsește ce e mai important! Lipsește posibilitatea pacienților de a ajunge la intervenție chirurgicală. Și eu aș fi văzut lucrul acesta și foarte bine că s-au făcut niște pași, dar nu sunt de ajuns.

Eu nu pot să cred că coaliție înseamnă un om împotriva altuia, înseamnă alături. Eu am vorbit cu domnul ministru (n.r Alexandru Rafila), am înțeles că a fost foarte puțin solicitat în ceea ce privește acest plan și ce e mai important lipsește, adică intervenția chirurgicală.

De multe ori aceasta este salvarea, alături desigur de tratament radio și chimioterapic.

Aceste tratamente s-au legiferat la clinicile private gratuit și este foarte bine că se întâmplă așa, dar intervențiile chirurgicale nu, și pacienții ajung foarte târziu la ele sau nu mai ajung.

M-aș fi așteptat ca în acest plan să fie, fără doar și poate, și intervențiile chirurgicale oncologice.

Pentru că listele de așteptare, asta știu de la chirurgii de la spitale, că din păcate, m-am confruntat și eu sunt la a cincea operație şi sper din suflet să fie ultima de cancer și știu foarte bine care este situația.

Clinicile private ar trebui și ele să opereze gratuit, pentru că oamenii nu au posibilități să se ducă în clinicile private, iar la spitale listele sunt foarte lungi și nu-i putem scuti nici pe ceilalți pacienți de alte boli care au nevoie de chirurgie.

Deci pur și simplu pacienții oncologici nu ajung la timp sau uneori nu mai ajung deloc la intervențiile chirurgicale.

Toată stima pentru doamna senator și pentru toți cei care au lucrat la acest plan, dar este inadmisibil să nu fi pus și acest lucru.

Se găsesc bani pentru a subvenționa aceste intervenții chirurgicale și încă o dată spun, sunt singurele care salvează viața, n-ajunge tratamentul să fie gratuit, iar dacă pacientul nu are posibilitatea, nu ajunge pe listele de la spitalele de stat, pentru că listele sunt foarte lungi.

Unul din patru pacienți are cancer și atunci cum să nu-i dai posibilitatea să se opereze. Deci trebuia pus în plan neapărat și poate că se poate adăuga, nu știu asta.

Îmi pare foarte rău că doamna senator (n.r senatorul Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatorii acestei legi) este pacient.

Aș fi vrut să fiți medic pentru că este lăudabil din partea dumneavoastră că vă ocupați de acest aspect fără să fiți medic. Eu aș fi vrut să sară toți medicii să spună pentru că ce spun acum știu de la ei.

Şi să știți că nu e revolta mea, e revolta tuturor medicilor care se ocupă de bolnavi oncologici și a pacienților și a familiilor lor", a mai spus medicul Monica Pop în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Dr Monica Pop cancer bolnavi cancer
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close