Antena 3 Actualitate Medicul Virgil Musta: ”Se vor aplica din nou restricții dacă noua tulpină se va transmite comunitar! Avem un plan de intrare în alertă!”

Medicul Virgil Musta: ”Se vor aplica din nou restricții dacă noua tulpină se va transmite comunitar! Avem un plan de intrare în alertă!”

de Laura Dinu    |    22 Iun 2021   •   12:19
Medicul Virgil Musta: ”Se vor aplica din nou restricții dacă noua tulpină se va transmite comunitar! Avem un plan de intrare în alertă!”

Medicul Virgil Musta susține că restricțiile ar putea apărea din nou în România în momentul în care se va constata o transmitere comunitară a noii tulpini și că există deja un plan de intrare în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină.

“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta, care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinii engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte.

Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel, dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinii Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”, a declarat medicul Virgil Musta pentru b1.ro.

Medicul spune că varianta Delta sau indiană este mai rezistentă la vaccinuri, însă asta nu înseamnă că acestea nu vor conduce la evitarea formelor grave.

“Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a mai spus Virgil Musta.

Întrebat dacă noua variantă ar putea duce la noi restricții, medicul a răspuns:

“Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a mai spus Virgil Musta.

×
Subiecte în articol: Virgil Musta

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close