Antena 3 CNN Actualitate Mesajul polițiștilor pentru șoferii care pleacă la drum pe timp de iarnă. La ce trebuie să fim atenți în mod special!

Mesajul polițiștilor pentru șoferii care pleacă la drum pe timp de iarnă. La ce trebuie să fim atenți în mod special!

În contextul evoluţiei condiţiilor de răcire accentuată a vremii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, se arată într-un comunicat al IPJ Tulcea.

Mesajul polițiștilor pentru șoferii care pleacă la drum pe timp de iarnă. La ce trebuie să fim atenți în mod special!
30 Dec 2019   •   15:02

În contextul evoluţiei condiţiilor de răcire accentuată a vremii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea face următoarele recomandări preventive:

  1. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant!
  2. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire!
  3. Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă, polei, mâzgă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!
  4. Vă recomandăm ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii, elemente care trebuie să funcţioneze foarte bine.
  5. Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, întrucât puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  6. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.
  7. Şoferii începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
  8. Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Citește și: Starea drumurilor, 30 decembrie. Circulaţie rutieră întreruptă pe două tronsoane de drumuri judeţene din Botoșani

×
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close