Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, replică pentru Iohannis: „Trebuie să fie foarte responsabil când face astfel de declarații”

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, replică pentru Iohannis: „Trebuie să fie foarte responsabil când face astfel de declarații”

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, replică pentru Iohannis: „Trebuie să fie foarte responsabil când face astfel de declarații”
Sursa foto: foto- captură Antena 3
29 Aug 2018   •   22:10

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a răspuns la Antena 3 acuzațiilor președintelui Klaus Iohannis. Președintele României a spus că sunt probleme extrem de mari cu cu încasările bugetare și că nu vor mai fi bani de pensii și salarii pentru bugetari. 

„Aș încerca să fiu cât mai exact pentru ca oamenii să înțeleagă exact care e realitatea. Sper ca și Iohannis și alți oameni politici să țină cont. Domnul președinte a aprobat un buget la începutul acestui an și știm foarte bine că a avut atunci toate elementele de buget, toate măsurile pe care guvernul PSD-ALDE și le-a asumat. Astfel de referiri.. sunt bani de pensii sau se prefigurează o catastrofă la nivel național sunt declarații iresponsabile. În cel mai rău caz, că ar fi ceea ce spune el adevărat, e o discuție ce se poartă altfel, între președintele României, între primul ministru, într-un cadru restrâns, pentru a vedea dacă aceea e situația și care sunt măsurile pe care Guvernul le-ar putea lua. Chiar dacă ar fi așa ceva adevărat, dar nu e adevărat, nu faci o așa declarație. Trebuie să fie foarte responsabil când face astfe de declarații”, a spus Teodorovici. 

„Sunt declarații care se pot face până la o anumită limită. De aceea se discută în CSAT anumite elemente de siguranță națională. Nu le iei și le faci publice”. 

„Orice situație de interes național trebuie discutată atunci când situația o impune. Dânsul vorbește de rectificare, ne dă sfaturi să facem rectificarea parțial. Așa ceva nu e posibil. Rectificarea se face per ansamblu, cum se face un buget pe întreaga economie”. 

„Vizavi de întârziere, pot să-i dau domnului președinte câteva exemple. Noi trebuia să primim la Ministerul de Finanțe din 27 august propuneri din partea firmelor, în special cele românești, depuneri de proiecte, de finanțări pentru proiecte de minim 3 milioane de euro. Noi când am stabilit acest termen s-a avut în vedere rectificarea pe care Guvernul o va aproba, publicarea în Monitorul Oficial și implicit semnare de contracte cu aceste firme. Și astăzi noi am amânat până pe 10 septembrie. Deci iată o întârziere. Nu există că nu avem bani și de aceea am amânat-o”. 

Eugen Teodorovici a declarat că nu există riscuri în privința pensiilor și salariilor românilor. 

„Niciodată un guvern responsabil, cum este cel PSD-ALDE, nu o să aibă niciodată pe masa de discuții vreun semn de întrebare vizavi de veniturile românilor, că sunt pensii sau salarii. Așa ceva nu există. Că e posibil să fie situații în guvernări, cum a fost în 2010, când s-a tăiat din veniturile românilor, asta se putea întâmpla într-o guvernare de tip PDL, PNL. Nu există niciun risc pe ceea ce înseamnă venit al românilor, pensii sau salarii”. 

„Rectificarea, da, creează efecte negative cu fiecare zi de întârziere. Gândiți-vă simplu.. dacă un pacient moare pentru că acel tratament întârzie să i se aplice. Cine răspunde? Sau în zona economică.. o firmă nu depune din timp un proiect. Cumulate aceste efecte negative, au un efect negativ pe întreaga economie. Degeaba încearcă președinte să ducă discuția într-o altă direcție”. 

Eugen Teodorovici a spus că, de când a apărut problema rectificării, Klaus Iohannis nu l-a consultat deloc. 

„Aș merge pe logica pe care dânsul a avut-o și în 2015. În relația cu mine, a pierdut cel puțin trei pariuri. Primul l-a pierdut în 2014, când a spus că România nu va fi în stare să aducă bani europeni peste 70% și i-am spus că România va aduce cel puțin 80%. Și pariul a fost câștigat de mine. România a adus peste 90% bani europeni. E o performanță fantastică”. 

„A doua chestiune a fost cea legată de Codul Fiscal din 2015. Rugămintea mea personală a fost la dânsul să nu retrimită în Parlament acel Cod Fiscal. Dânsul s-a ambiționat, l-a retrimis în Parlament și a arătat că în România e o fisură în clasa politică. Dacă dânsul ar fi promulgat acel Cod Fiscal cum l-am rugat sau măcar să fi discutat cu mine.. în final, a fost așa cum am spus noi. Și uitați care sunt efectele în economie”. 

 

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close