Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Muncii, reacție după ce consilierul BNR a anunțat că UE va interzice încălzirea cu lemne în România: "Nu va fi impus peste noapte"

Ministrul Muncii, reacție după ce consilierul BNR a anunțat că UE va interzice încălzirea cu lemne în România: "Nu va fi impus peste noapte"

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a explicat, marți, la Antena 3, când vor fi românii nevoiți să renunțe la încălzirea cu lemne, după ce consilierul BNR a declarat luni seara că UE va interzice această modalitate de furnizare a căldurii.

Ministrul Muncii, reacție după ce consilierul BNR a anunțat că UE va interzice încălzirea cu lemne în România: "Nu va fi impus peste noapte"
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Mia Lungu    |    30 Noi 2021   •   09:34

"Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năpraznic de scumpiri. 

Acest lucru nu se va întâmplă peste noapte și este o recomandare la nivel de UE. Nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găsi și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte.

Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească (...) în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există."

Oamenii urcă lemne cu scripeți, până la etajul patru, într-un oraș din România

Sărăcia naşte situaţii absurde. În Lipova, de când a fost desfiinţată termocentrala, oamenii au fost nevoiţi să ăşi improvizeze sobe la bloc. Aşa că mulţi şi-au făcut depozite de lemne în scara blocului sau în faţa blocului şi le care, rând pe rând, cu spinarea până în apartamente.

Grav este că mulţi dintre ei îşi pun viaţa în pericol. Deşi situaţia aburdă persistă de mulţi ani, autorităţile locale nu au nicio soluţie.

Anul 2021, oraşul Lipova, judeţul Arad. Peste 11.000 de localnici au fost nevoiţi să-şi construiască sobe în apartamente pentru a se încălzi. Sistemul centralizat de termoficare a fost abandonat de administraţia locală din cauza ineficienţei, iar în localitate nu exista gaz.

Aşa că fiecare se descurcă cum poate. Oamenii au ajuns în situaţia să care lemnele cu sacoşa de cumpărături.

În oraş teracotele au luat locul caloriferelor, iar boxele şi garajele s-au transformat în adevărate depozite de lemne. Locuitorii însă nu mai au nicio speranţă pentru că, spun ei, situaţia se tot repetă şi nimeni nu face nimic. Aşa că şi-au pregătit din timp lemnele.

Actualul primar crede că singura soluţie ar fi extinderea reţelei de gaz din zonă până în Lipova. Şi deşi demersurile au început, nu are un termen clar pentru finalizarea lucrărilor.

Până când planurile Primăriei vor prinde contur localnicii vor trăi la oraş ca la ţară.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close