Antena 3 CNN Actualitate Mișcări-bombă la Bruxelles în privința României

Mișcări-bombă la Bruxelles în privința României

Mișcări-bombă la Bruxelles în privința României
27 Sep 2018   •   18:00

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a decis joi ca votul asupra rezoluţiei privind statul de drept în România, care urma să aibă loc în a doua sesiune din octombrie după dezbaterea de pe 3 octombrie din plenul PE, să fie amânat pentru luna noiembrie.

Decizia a fost luată în Conferinţa preşedinţilor, structură formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE, cu opoziţia grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a declarat pentru Agerpres eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, deşi liderul grupului PPE din PE, Manfred Weber, nu a fost prezent la Conferinţa preşedinţilor, el a fost artizanul înţelegerii cu ceilalţi lideri de grupuri privind amânarea votului din a doua sesiune din octombrie, pentru a nu se suprapune cu prezenţa la Strasbourg a preşedintelui României, Klaus Iohannis, care urmează să susţină un discurs despre viitorul Uniunii Europene.

De asemenea, ne-a mai declarat Marian-Jean Marinescu, în Conferinţa preşedinţilor s-a decis ca rezoluţia privind statul de drept în România să fie una a grupurilor politice, deşi grupul S&D a solicitat ca rezoluţia să fie una întocmită de Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a PE.

"E foarte bine că votul s-a mutat în noiembrie. Vor fi până atunci dezbaterea de luni din Comisia LIBE, dezbaterea din plen de miercuri, referendumul şi raportul Comisiei de la Veneţia şi vom vedea ce se va întâmpla cu această rezoluţie", a afirmat Marian-Jean Marinescu.

Marinescu, care a fost prezent la întâlnirea liderului grupului PPE din PE, Manfred Weber, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă din această săptămână, susţine că şefa guvernului de la Bucureşti a afirmat, în timpul întâlnirii, că România este folosită ca monedă de schimb după decizia PE privind activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul Ungariei. "I-am spus să comunice acest lucru grupului S&D, pentru că ei au dorit să existe o rezoluţie", a spus vicepreşedintele grupului PPE. Potrivit lui Marian-Jean Marinescu, grupul PPE a propus iniţial ca dezbaterea privind statul de drept din România, solicitată de grupul Verzilor, să aibă loc fără adoptarea unei rezoluţii, însă cei de la S&D s-au opus.

"Este vorba despre o mutare clară a rezoluției privind România în luna noiembrie. Astăzi, a avut loc această dezbatere care a dus la aceasta decizie de mutare din perioada 22-25 octombrie, când Klaus Iohannis este prezent la Strasbourg, a votului asupra rezoluției ceva mai târziu în prima sesiune din noiembrie.

Președintele Klaus Iohannis a fost extrem de deranjat de această suprapunere a discursului său cu un posibil vot asupra rezoluției privind România", a spus trimisul special Antena 3 la Bruxelles, Sabina Iosub.

×
Subiecte în articol: 100 de minute Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close