Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Momentul în care o eurodeputată suedeză îşi taie părul în Parlamentul European

Momentul în care o eurodeputată suedeză îşi taie părul în Parlamentul European

O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Iată de ce.

Momentul în care o eurodeputată suedeză îşi taie părul în Parlamentul European
Sursa foto: Instagram via abiralsahlani
de Claudia Popovici    |    05 Oct 2022   •   23:23

''Până când Iranul nu va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât opresorii. Până când femeile din Iran nu vor fi libere, noi vom fi alături de voi'', a declarat, în hemiciclul de la Strasbourg, Abir Al-Sahlani, care este născută în Irak.

Apoi, luând o foarfecă, ea şi-a tăiat părul legat în coadă, spunând ''Jin, Jiyan, Azadi'', care în limba kurdă înseamnă ''Femeie, Viaţă, Libertate'', în semn de solidaritate cu demonstrațiile antiguvernamentale din Iran declanșate de moartea tinerei iraniene Mahsa Amini în arestul poliţiei moravurilor, transmite miercuri Reuters.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Abir Alsahlani (@abiralsahlani)

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani şi originară din regiunea Kurdistan, a fost arestată la 13 septembrie la Teheran, când era în vizită cu familia, pentru că "purta haine necorespunzătoare", de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Tânăra a murit trei zile mai târziu în spital. Cazul ei a declanșat valuri de proteste violente în care au murit 130 de persoane, potrivit organizaţiilor din domeniul drepturilor omului, scrie Reuters, citat de Agerpres.ro

Poliţia moravurilor veghează la respectarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice.

Şi alte actrițe şi cântărețe franceze, printre care Marion Cotillard şi Isabelle Adjani, i-au urmat exemplul şi şi-au tăiat şuviţe din păr, după cum se vede într-un montaj video care are drept fundal sonor melodia protestatară ''Bella ciao'' cântată în farsi.



''Mahsa Amini a fost abuzată de poliţia moravurilor până la moarte. Singura ei vină a fost că a purtat vălul într-un mod necorespunzător. A murit pentru că avea câteva şuviţe de păr expuse'', se spune în textul unui videoclip publicat pe Instagram de soutienfemmesiran (Susţinere pentru femeile din Iran).

Postarea a fost larg distribuită şi pe alte reţele de socializare cum ar fi Facebook şi Twitter.

Liderii religioşi ai Iranului se confruntă, după moartea lui Amini, cu cele mai ample proteste la nivel naţional, organizate ulterior şi în străinătate în oraşe precum Londra, Paris, Roma şi Madrid, în semn de solidaritate cu protestatarii iranieni.

''Femeile iraniene aşteaptă sprijin din partea comunităţii internaţionale. Aceasta este o modalitate frumoasă de a arăta un astfel de sprijin'', a declarat pentru Reuters avocatul francez Richard Sedillot, iniţiatorul demersului.

''Este doar un prim pas, sper ca toată lumea la nivel global să-l urmeze, nu doar actriţe, ci toată lumea. Bărbaţii pot de asemenea să-şi taie şuviţe din păr. Cred că aşa se va şi întâmpla''.

Avocaţi, personalităţi media şi alte femei din Franţa au participat la demersuri similare

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close