Antena 3 CNN Actualitate După tentativa de "naționalizare" din septembrie, pensiile din Pilonul II sunt atacate cu un impozit de până la 20%

După tentativa de "naționalizare" din septembrie, pensiile din Pilonul II sunt atacate cu un impozit de până la 20%

Plățile din Pilonul II de pensii ar urma să fie impozitate progresiv cu până la 20%.

de Alina Tănase    |    27 Noi 2023   •   13:45

S-ar putea întâmpla astfel de la 1 ianuarie 2024, iar posibilitatea este consecința unei ambiguități legislative, semnalată de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR.

Această organizație îi reunește pe toți administratorii de fonduri de pensii private precum și băncile depozitare.

În prezent, pensiile din Pilonul II se impozitează cu 10%, la fel cum se întâmplă și cu cele din sistemul public.

"Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage public atenția asupra unei ambiguități legislative în Codul Fiscal, care creează premisele impozitării progresive, începând cu 1 ianuarie 2024, a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), care sunt asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca 'pensii speciale').

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (cum se aplică în prezent și cum se procedează și la pensiile din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină unul cu cote progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital.

Citește și: Autoarea planului de naționalizare a Pilonului II este "un profesionist cu valori morale", care apare lângă toți premierii din ultimii ani

APAPR afirmă că aplicarea acestor prevederi ar fi în mod nedrept penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și pentru beneficiarii plăților.

Astfel, Asociația a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative.

Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale.

În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%", precizează organizația citată.

"Naționalizarea" Pilonului II, oprită în septembrie, după un scandal între PNL și PSD

Potrivit acesteia, impozitarea progresivă ar confirma că Guvernul a pus, din nou, ochii pe banii din Pilonul II, plățile aferente acestuia fiind estimate, la nivelul lui 2023, la circa un miliard de lei.

"Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu le cere administratorilor de fonduri de pensii private, reuniți în APAPR, să scadă comisioanele de administrare.

În plus, ne amintim că atunci când Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe pachetul măsurilor fiscale - devenit cunoscut la nivel popular drept Ordonanța sărăciei - s-a declanșat, în aceeași zi, un scandal uriaș legat de Pilonul II de pensii.

Pachetul fiscal prevedea ca persoanele au aderat până la 1 ianuarie 2024 la un fond de pensii să poată opta, individual și în scris, până la 31 martie 2024, pentru a rămâne participanți la fondul unde figurează în evidențe. În caz contrar, contributorii la Pilonul II urmau să rămână asigurați în sistemul public. La momentul respectiv, liberalii i-au acuzat pe cei de la PSD că au pregătit naționalizarea Pilonului II.

În cele din urmă, prevederea respectivă a fost eliminată din textul legii", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Alina Tănase.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close