Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul NATO: Este foarte probabil ca migranții să fi găsit noi rute spre Europa!

Avertismentul NATO: Este foarte probabil ca migranții să fi găsit noi rute spre Europa!

Avertismentul NATO: Este foarte probabil ca migranții să fi găsit noi rute spre Europa!
Sursa foto: Foto: pixabay.com
21 Apr 2016   •   13:39

Numărul migranţilor care traversează Marea Egee pentru a ajunge în Grecia a scăzut semnificativ, dar traficanţii de persoane ar putea schimba rapid rutele către Europa şi de aceea autorităţile nu trebuie să-şi reducă prematur eforturile în domeniul securităţii, a avertizat joi, la Ankara, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Reuters.

Aflat în vizită în capitala turcă, Stoltenberg a spus că actuala criză a migranţilor a evidenţiat nevoia urgentă de găsire a unei soluţii paşnice în Siria, ţară de unde provin mulţi refugiaţi ajunşi în Europa.

Uniunea Europeană a oferit Ankarei suma de 3 miliarde de euro pentru a accepta repatrierea migranţilor care ajung în Grecia. În schimb, UE s-a angajat să preia solicitanţi de azil sirieni direct din Turcia.

''Pe baza informaţiilor furnizate de NATO, Turcia adoptă măsuri pentru a distruge modul de operare al traficanţilor de fiinţe umane. Datele de la diverse organizaţii internaţionale confirmă că numărul migranţilor şi al refugiaţilor ce traversează Marea Egee se reduce semnificativ acum. Se confirmă astfel că eforturile noastre comune fac diferenţa. Trebuie să rămânem flexibili pentru că traficanţii de persoane îşi pot schimba rutele foarte rapid'', a subliniat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă alături de ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), în perioada 1 ianuarie - 17 aprilie a acestui an au ajuns în Europa, pe mare, 178.882 de persoane, dintre care 153.625 în Grecia şi 24.581 în Italia. Un număr de 737 de migranţi au murit de la începutul anului în tentativa de a ajunge în Europa.

Anul trecut, numărul celor ajunşi pe continentul european prin traversarea Mediteranei a fost de circa 1.007.000, în timp ce în 2014 acest număr a fost de circa 205.000.

×
Subiecte în articol: marea egee NATO
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close