Antena 3 CNN Actualitate Negocieri după rezultatele finale: Boc vrea cu PNL, PSD cu oricine, PNL intră în şedinţă

Negocieri după rezultatele finale: Boc vrea cu PNL, PSD cu oricine, PNL intră în şedinţă

Negocieri după rezultatele finale: Boc vrea cu PNL, PSD cu oricine, PNL intră în şedinţă
04 Dec 2008   •   15:10

După rezultatele oficiale prezentate de Biroul Electoral Central, primul lider ieşit în faţa jurnaliştilor a fost Mircea Geoană, care a declarat că nu vor fi deschise doar discuţii exploratorii, ci şi negocieri propriu-zise, iar întâlnirea de mâine de la Cotroceni va fi o bună ocazie ca social-democraţii să explice punctul de vedere privind mandatul primit de la românii care au votat acest partid, PSD câştigând alegerile parlamentare.
"Mâine va fi o bună oportunitate, la consultările de la Palatul Cotroceni, să explicăm punctul nostru de vedere, că rămânem pe poziţia mandatului dat de milioane de români care au votat PSD, şi ca partid care a câştigat alegerile", a explicat Geoană. Imediat după aceste conslutări, a mai spus el, se va intra în partea formală de negocieri cu partidele parlamentare.
"Este evident că ne interesează dincolo de participarea la guvernare cuprinderea în programul de guvernare elementele de forţă a ofertei social-democrate", a mai spus Geoană, adăugând că va stabili echipele de negociere în momentul în care vor fi precizate întâlnirile cu celelate partide şi agenda clară pentru negocieri. Este fezabil, spune el, ca noul guvern să fie instalat înainte de Crăciun, prioritatea fiind adoptarea bugetului. Formula unui guvern minoritar este una "precară", "fragilă", care nu este de dorit în perioada crizei financiare. Preferinţa PSD, a încheiat preşedintele partidului, este pentru un guvern bazat pe o largă majoritate în Parlament.
Consiliul Organizaţiei PSD Bucureşti se reuneşte joi, la ora 17:30, pentru a decide mandatul pe care îl vor înainta preşedintelui PSD, Mircea Geoană, în virtutea negocierilor care urmează să fie purtate cu PNL şi PDL.

Emil Boc: ?PNL este soluţia naturală. Românii vor guvernare de dreapta?
Peşedintele Partidului Democrat Liberal, Emil Boc, a fost cel de-al doilea lider de partid care a ieşit în faţa jurnaliştilor. El început prin a face un bilanţ al evoluţiei partidului pe care îl conduce, îndeosebi după fuziunea cu liberalii lui Theodor Stolojan. ?PDL a obţinut 13% în 2004, acum am obţinut 33%. În 2004, am obţinut 69 de mandate în Parlament, acum avem 166, mai multe decât a obţinut întreaga Alianţă D.A. În 2004, adică 161. PDL are cu opt mandate mai mult decât PSD, dacă la PSD nu punem şi PUR-ul. (...) Fuziunea pe care am făcut-o acum exact acum un an (cu fostul Partid Liberal Democrat ? n.r.) a fost o fuziune de succes, care îşi arată roadele astăzi.?
Emil Boc a ţinut să mulţumească ?românilor care ne-au votat, membrilor partidului şi simpatizanţilor pentru susţinere, primarilor, preşedinţilor şi membrilor consiliilor judeţene, tuturor celor care au câştigat.? Preşedintele PDL a criticat actuala lege a uninominalului, prin care ?Am câştigat 196 de colegii, dar avem doar 166 datorită sistemului de repartizare. (...) Am avut dreptate dezaprobând această formă de vot. Cu toate acestea, noi am votat această lege, preferând răul cel mai mic.? Derapajele în repartizarea mandatelor sunt lacunele sistemului, a precizat Boc.
Ca obiectiv principal stabilit, Emil Boc a subliniat ?obţinerea guvernării şi susţinerea priorităţilor noastre în programul de guvernare a României. ?Prima opţiune de negocieri este PNL, pentru că în urma acestor alegeri s-a văzut clar că opţiunea majoritară a românilor a fost o guvernare de dreapta. Sperăm ca alături de PNL să asigurăm o majoritate stabilă pentru un guvern solid într-o perioadă foarte dificilă care se anunţă. Alegem calea naturală ? PNL. Întrebat pe cine ar dori PDL în funcţia de premier, Boc a declarat că, potrivit Constituţiei, ?numirea primului ministru, desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim ministru aparţine preşedintelui". ?Sperăm să clădim o majoritate cu PNL pentru a da o guvernare stabilă românilor. Avem dreptul moral să coagulăm o majoritate. PNL nu este singura opţiune, dar cu siguranţă este prima. Românii sunt cei care ne-au trimis către aceasta optiune. PNL este soluţia naturală, în condiţiile în care avem nevoie de echilibru, maturitate. România aşteaptă responsabilitate şi nu certuri.?

PNL aşteaptă declaraţia de presă a preşedintelui
După şedinţa de Guvern, întreruptă temporar de Călin Popescu Tăriceanu pentru o scurtă discuţie cu Bogdan Olteanu şi Verestoy Attila, miniştrii liberali se vor muta la sediul partidului, unde la ora 16:00 are loc şedinţa biroului politic central. Cu siguranţă, se va discuta despre rezultate şi, cel mai important, se va discuta mandatul cu care liberalii vor merge la Cotroceni pentru consultări. Până acum, au avut loc doar simple discuţii, tatonări, nimic oficial, însă Ludovic Orban a menţionat primul o apropiere de PDL. Cu siguranţă, premierul Tăriceanu nu a avut timp de negocieri, aşadar este posibil ca altcineva să fi purtat discuţii cu alte partide. Crin Antonescu a criticat însă întâlnirile pre-negociere: ?Dreapta sau stânga sunt doar vorbe, istoria o dovedeşte. Nu se discută decât împărţirea unor porţii, (...) nişte combinaţii care nu au nimic de a face cu prezentul sau trecutul României.?
PSD negociază cu oricine
Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a declarat că PSD va avea o echipă de negociere şi va negocia cu PNL, dacă liberalii îşi vor flexibiliza poziţia, în caz contrar PSD va negocia cu PDL şi cu UDMR. "Dacă PNL îşi va flexibiliza poziţia şi va fi dispus să intre în negociere firească, vom avea o echipă de negociere condusă de preşedinte (Mircea Geoană) şi cu ei (cu PNL), dacă nu vom negocia cu UDMR şi PDL", a spus Mitrea. PSD, a mai spus acesta, se va prezenta la consultările de la Cotroceni şi va solicita ca funcţia de premier să aparţină PSD. "Ne vom prezenta cu mandatul rezultat din alegeri şi o parte importantă din programul nostru electoral. Vom cere ca funcţia de premier să fie la PSD. (...) Ne consultăm, spunem părerea noastră, ascultăm punctul de vedere al preşedintelui, apoi negocierile încep între partide, nu între preşedinte şi partide". Din echipa care va merge la consultări la Cotroceni fac parte Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Liviu Dragnea, Marian Oprişan, Gabriel Oprea, el personal, dar şi alţi lideri. Echipa care merge la consultări, a precizat Mitrea, nu este aceeaşi cu echipele de negociere care se vor structura după consultările de la Cotroceni.

Adrian Năstase apreciază că intrarea social-democraţilor într-o formulă de guvernare cu Partidul Democrat-Liberal ar implica riscul pierderii propriei identităţi a PSD şi ?topirea membrilor PSD în cadrul partidului-stat - PDL?, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat. ?Intrarea într-o formulă de guvernare cu PD-L, în care PDL ar avea şi şeful statutului, şi premierul, şi serviciile de informaţii, şi procurorii de la DNA în mod direct, în acel moment PSD ar avea o soartă foarte dificilă, o situaţie dificilă în a-şi menţine identitatea şi ar risca să se topească până la urmă în formula partidului-stat, a partidului care ar prelua şi oamenii şi substanţa şi energia acestui partid. Alţi colegi privesc lucrurile pe termen scurt, dar responsabilitatea PSD este de a găsi soluţii pe termen lung. (...) Sunt preocupat ca PSD să nu intre sub umbrela cuiva care ar putea să-l distrugă şi să-l transforme într-o forţă aservită unor scopuri mărunte personale?, a spus Adrian Năstase.
Negocierile, declară Năstase, trebuie purtate de social-democraţi ?cu mai puţină gargară?. ?Să încercăm să nu negociem prin 600.000 de membri, ci într-un cadru foarte organizat. Decizii se iau în Comitetul Executiv Naţional, apoi în Consiliul Naţional, care stabileşte cum se fac alianţele PSD. Negocierile trebuie purtate cu demnitate, responsabilitate şi cu mai puţină gargară. PSD trebuie să vadă, prin contacte cu celelalte partide, care sunt variantele de formare a unei majorităţi şi dacă aceste variante sunt posibile?, a spus Năstase.
?În opinia mea, există următoarele variante: prima, care nu face obiectul discuţiilor, întrucât nici un partid nu a obţinut majoritatea absolută, care să-i permită să îşi propună candidatul pentru funcţia de premier. O a doua variantă, prevăzută de Legea partidelor politice, implică faptul ca mai multe partide să semneze un protocol pentru o coaliţie de exercitare a guvernării. Această coaliţie, astfel constituită, ar merge la Cotroceni, unde anunţă că formează o majoritate şi propune, pe baza unui program agreat, un candidat de premier?, a subliniat liderul social-democrat, adăugând că ?această variantă se poate realiza sau nu?.
Dacă ultima variantă nu se va realiza, Adrian Năstase a expus o a treia variantă, potrivit căreia partidele rămân fiecare cu fragmentele de voturi obţinute, condiţii în care trebuie făcută o încercare de a forma o majoritate. PSD trebuie să vadă în ce măsură se află în situaţia doi sau trei, a încheiat Năstase.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boc alegeri parlament Tariceanu PNL PSD
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close