Antena 3 CNN Actualitate Nicușor Dan, despre consolidarea clăridilor cu risc seismic din București: "Suntem departe"

Nicușor Dan, despre consolidarea clăridilor cu risc seismic din București: "Suntem departe"

Primarul general al Capitalei a spus, la trecerea a 47 de ani de la cutremurul din 1977, că pe componenta de consolidare a clădirilor cu risc seismic "suntem departe”.

Nicușor Dan, despre consolidarea clăridilor cu risc seismic din București: "Suntem departe"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2024   •   12:36

Primarul Capitalei a fost întrebat luni, cum este pregătită Capitala pentru un cutremur mare, în contextul împlinirii a 47 de ani de la cutremurul din 1977.

"Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, și aici suntem departe.

Anul trecut am avut o inițiativă foarte corectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (..). Noi sperăm ca până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară și în funcție de ea să alocăm banii, în ordinea priorităților pe care le va stabili această evaluare, pentru expertize și după aceea pentru consolidare”, afirmă Nicușor Dan.

Primarul general afirmă a obținut prin PNRR bani și menționează că există voință la nivelul Ministerului Dezvoltării de a continua programul național.

Primarul Nicușor Dan a mai spus că mai există și componenta cu ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur. ”Aici stăm relativ mai bine”, a mai spus el.

Peste 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile europene și naționale, s-au obținut în 2023 pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Primarul general al capitalei, Nicușor Dan a anunțat în luna decembrie a anului trecut, că peste 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile europene și naționale, s-au obținut în 2023 pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

21 de proiecte depuse de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat au fost selectate pentru finanțare.

Imobilele care vor fi consolidate seismic se află în zone protejate istoric, iar valoarea finanțării este de aproximativ 500,62 milioane lei, arată sursa citată.

"Prin PNRR, AMCCRS a semnat 17 contracte de finanțare în valoare totală de 283,4 milioane lei.

Printre clădirile care vor fi consolidate cu aceste fonduri se numără Teatrul Bulandra, Teatrul foarte Mic, Muzeul memorial Gheorghe Tattarescu, Blocul Rosenthal sau Club A.

Alte 42 de imobile vor fi consolidate din bugetul local”, a mai scris Nicușor Dan.

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close