Accizele la ţigări ar urma să se mărească şi revine în discuţia celebra taxă de solidaritate.
Președintele Klaus Iohannis practic a desființat cu o zi înainte de ședința coaliției de guvernare două măsuri pe care și le doresc cei din Partidul Social Democrat.
Mai exact, Klaus Iohannis a vorbit despre introducerea unui impozit progresiv ca fiind o măsură pe care nu și-o dorește președintele României.
La fel, a vorbit și despre măsura privind introducerea unei taxe de solidaritate pe care să o plătească multinaționalele care au o cifră de afaceri de peste 1.000.000 de euro.
Preşedintele spunea ieri că nu este o măsură optimă, nu este o măsură care să aducă rezultate, în condițiile în care social-democrații sunt cei care au venit cu aceste două propuneri.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, spunea că introducerea taxei de solidaritate este o taxă care este aplicată, spre exemplu, în Germania, dar și în alte țări foarte dezvoltate și nu înțelege de ce președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu această taxă.
Această taxă de solidaritate se regăsește și printre propunerile pe care le va formula Adrian Câciu, ministru PSD al Finanțelor publice, pentru că la ședința coaliției de guvernare acesta este așteptat să vină cu propunerile de modificare la Codul fiscal
Aceste propuneri ar trebui să fie adoptate începând cu 1 iulie, pentru ca ele să intre în vigoare peste şase luni, adică de la 1 ianuarie 2023.
Sunt foarte multe neînțelegeri în cadrul coaliției de guvernare. O ședință care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, din cauza acestor neînțelegeri, a fost amânată pentru astăzi.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, spunea că este puțin probabil să avem decizii clare în urma acestei ședințe. Cel mai probabil, discuțiile se vor prelungi pe durata câtorva săptămâni, dar nu au însă foarte mult timp, pentru că ele ar trebui adoptate la 1 iulie.
Măsuri pregătite de coaliţie de la 1 iulie
- crește acciza la țigări
- un pachet se scumpește cu 50 de bani
Măsuri pregătite de coaliţie din 2023
- se elimină impozitul specific pentru hoteluri și restaurante (introdus în 2017)
- se elimină scutirea acordată persoanelor fizice pentru vânzarea de proprietăți imobiliare (sub 450.000 de lei)
- crește TVA de la 9% la 19% pentru produsele cu mult zahăr
- se introduce "taxa de solidaritate" de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri anuală, mai mare de 100 de milioane de euro.
Sursa: Ministerul de Finanțe
Dispar facilităţile pentru angajaţii din construcţii, industria alimentară şi agricultură
- în prezent, sunt scutiți de plata: impozitului de 10%, de contribuția la sănătate de 10% și de contribuția la Pilonul II, de 3,75%
- scade plafonul de la 30.000 de lei pe lună până la 15.000 pe lună până la care salariile din construcții, industria alimentară și agricultură sunt scutite de impozit și contribuții
- din 2025, etapizat anual, vor începe să plătească contribuții CASS, de 5% în primul an, 7% în al doilea și de 10% în 2028.
Sursa: Ministerul de Finanțe