Antena 3 CNN Actualitate Noul COD RUTIER prevede sancţiuni mai blânde decât varianta iniţială propusă spre dezbatere

Noul COD RUTIER prevede sancţiuni mai blânde decât varianta iniţială propusă spre dezbatere

Noul COD RUTIER prevede sancţiuni mai blânde decât varianta iniţială propusă spre dezbatere
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Sep 2013   •   09:58
Se îmblânzesc amenzile din proiectul noului Cod Rutier. De la 16.000 de lei, cea mai aspră sancţiune a ajuns acum la 9.600 de lei. Nici perioada maximă de  suspendare a permisului nu mai este de patru ani, ci de doi. Cu toate acestea, valoarea amenzilor rămâne ridicată, contravenţiile cele mai frecvente fiind sancţionate cu mii de lei. 
 
9.600 de lei - cea mai grea amendă şi permisul suspendat pentru o perioadă de 2 ani. Sancţiunile vor fi aplicate şoferilor care produc accidente din care rezultă vătămări corporale sau decese. 
 
Pragul imediat inferior este reprezentat de amenzi care pornesc de la 4.080 de lei la 9.600 de lei, în cazul accidentelor care s-au soldat doar cu pagube materiale. 
 
Cine nu isi pune centura de siguranta, indiferent daca este vorba despre sofer sau pasager, risca o amenda de pana la 400 de lei. 
 
Şi tot 400 de lei este amenda şi pentru depasirea vitezei legale cu pana la 40 de kilometri, plus suspendarea carnetului pentru o luna. 
 
Ai trecut pe roşu, eşti amendat cu pana la 640 de lei si se suspenda şi permisul de conducere pentru doua luni.
 
Şi neacordarea priorităţii se plateste scump. 1.600 de lei amenda si 3 luni fara permis.
 
Noul proiect propus spre dezbatere vizeaza însă doar soferii. Sancţiunile rămân neschimbate pentru pietoni, biciclişti şi căruţaşi.
 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close