Antena 3 CNN Actualitate O anonimă a „unui cetăţean scârbit" anulează NUP-ul în cazul ICA

O anonimă a „unui cetăţean scârbit" anulează NUP-ul în cazul ICA

O anonimă a „unui cetăţean scârbit" anulează NUP-ul în cazul ICA
31 Iul 2014   •   09:58

Grupul de Investigaţii Politice publică în premieră cele două sesizări care au stat la baza redeschiderii Dosarului ICA de către Direcţia Naţională Anticorupţie condusă la acea vreme de Daniel Morar. E vorba despre o copie a unui articol apărut într-un ziar, depusă de „un cetăţean scârbit", după cum se semnează, şi o sesizare anonimă.

Prin această sesizare se cerea anchetarea lui Dan Voiculescu pentru că îl „combate" pe preşedintele Traian Băsescu, şi anchetarea lui Mircea Badea pentru „agresivitate premeditată" şi pentru jocurile de la televizor.

În 10 iunie 2005, Dosarul ICA a fost închis de Parchetul general cu o decizie de neîncepere a urmăriri penale. Doi ani mai târziu, după declanşarea procedurilor pentru Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA. În lipsa unor argumente legale, DNA a folosit două delaţiuni ridicole, după cum demonstrează documentele publicate de Grupul de Investigaţii Politice.

Astfel, în martie 2007, un cetăţean care s-a autointitulat "scârbit" a depus la DNA o copie xerox a unui articol apărut în Curentul, ziar cunoscut pentru articolele sale elogioase la adresa lui Traian Băsescu. Pe această copie, bărbatul a scris, cu pixul, că „este cazul să se redeschidă dosarul" că „bate la ochi".

Pentru DNA a fost suficient.  Cele câteva cuvinte scrise cu pixul au fost ridicate la rangul de „plângere anonimă".

Un referat intrat în posesia GIP arată că „din conţinutul sesizării rezultă că au fost încălcate prevederile legale privind desfăşurarea licitaţiei". Referatul a fost imediat aprobat de şeful Serviciului Investigaţii şi de procurorul şef de Secţie DNA, Doru Ţuluş.

Al doilea document care a stat la baza redeschiderii Dosarului ICA a fost o sesizare anonimă transmisă lui Daniel Morar, o lună mai târziu.
Un document pe cât de partizan pe atât de agramat. Fără nicio legătură cu privatizarea Institutului, lui Daniel Morar i se cerea să investigheze cum a făcut avere Dan Voiculescu. Şi se amintea despre o presupusă o aeroflotă pe care ar fi deţinut-o Voiculescu şi cu care ar fi zburat chiar şi Ion Iliescu.

Culmea, lui Morar i se cerea să îl ancheteze pe Dan Voiculescu pentru că a îndrăznit să combată vehement acuzele preşedintelui Traian Băsescu şi ale PDL. Mircea Badea a fost dat şi el ca exemplu negativ pentru că vânează tot ce găseşte în presă în legătură cu Băsescu.

La final, şeful DNA era îndemnat să interzică o serie de emisiuni difuzate de Antena 1 pe motiv că s-ar încasa prea mulţi bani. 

Ce a făcut DNA în cazul celei de-a doua sesizări anonime întrece orice închipuire.

Pentru că hârtia era nesemnată, Parchetul General a cerut o expertiză olografă a plicului în care a fost trimisă sesizarea. S-a stabilit astfel că autorul era Vasile Popa  din Bucureşti. Acesta a fost citat la DNA ca „parte vătămată" în mai 2007. Nu se ştie ce s-a întâmplat la DNA la acea dată.

La dosar există o declaraţie a acestui din iunie 2007. Şocant este faptul că Vasile Popa a declarat că el nu ştie nimic despre privatizarea ICA şi că de fapt nemulţumirea lui era legată de clădirea în care lucrau angajaţii Institutului.

×
Subiecte în articol: dosarul ICA dosarul telepatia
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close