Antena 3 CNN Actualitate O grupare jihadistă revendică răpirea românului în Burkina Faso

O grupare jihadistă revendică răpirea românului în Burkina Faso

O grupare jihadistă revendică răpirea românului în Burkina Faso
Sursa foto: Foto: cscubb.ro
19 Mai 2015   •   07:14
Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului", relatează postul Vocea Americii (VOA) în pagina electronică.
 
Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Redăm textul integral al înregistrării audio: 

"Suntem gruparea Al-Mourabitoun şi cerem Guvernului României să-şi asume întreaga responsabilitate pentru negocierile privind ostaticul român. Şi Guvernul României va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului, în cazul în care întârzie sau nu face nicio acţiune pentru eliberarea ostaticului. Iar gruparea Al-Mourabitun dă asigurări că este credincios Statului Islamic şi Emirului Abu Bakr Al-Baghdadi, în conformitate cu legea islamică Sharia. În acelaşi timp, gruparea dezminte orice apartenenţă la organizaţia Al Qaida Maghreb (AQMI) şi nu avem legături cu membrii acestei organizaţii, de la  fondarea grupării noastre şi până astăzi."
 
Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare".
 
"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.
 
Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.
 
Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurmântului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.
 
Ahmed Jaber, jurnalist palestinian, specialist în lumea arabă, a explicat, pentru Antena 3, că zona în care se afla românul este cunoscută pentru activitatea intensă a teroriştilor care, de obicei, caută să obţină avantaje materiale din astfel de gesturi.
 
"În zona menţionată este zona magrebiană, zona nordului african, plină de anumite structuri fantome, care au la bază ori răpirea pentru bani sau pentru a şifona imaginea lumii arabe", a explicat Ahmed Jaber. 
 
"Ameninţarea este cam ciudată. În primul rând, România nu are şi nu a avut niciodată vreo relaţie de duşmănie cu lumea arabă. Ba din contră, România a fost mereu prietenă. O organizaţie teroristă în lumea islamică şi arabă este foarte bine plătită, profitând de starea generală de sărăcie din zonele în care acţionează."
 
De asemenea, Ahmed Jaber a explicat că statul român trebuie să reacţioneze în mod serios, fiind vorba de viaţa unui cetăţean român la mijloc. 
 

×
Subiecte în articol: grupare jihad roman Burkina Faso
Parteneri
Pensionarii care vor primi doar 8 lei pe zi în plus din ianuarie 2024
x close