Antena 3 CNN Actualitate O nouă alertă de dronă în România, la Tulcea. MApN: Au fost ridicate de la sol patru avioane de luptă

O nouă alertă de dronă în România, la Tulcea. MApN: Au fost ridicate de la sol patru avioane de luptă

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 08:26 19 Oct 2024 Modificat la 09:02 19 Oct 2024
drona
Dronă kamikaze, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că sâmbătă, în jurul orei 2:30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea. 

Populaţia a fost alertată prin sistemul Ro-Alert cu privire la eventuale pericole, după ce drona a intrat pe teritoriul naţional. La această oră, alerta aeriană nu mai este în vigoare, însă forţele MApN efectuează cercetări în zonă.

Anunțul vine după ce joi locuitorii din zona de litoral a județului Constanța au primit mesaje Ro-Alert care semnalau riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian.

"Ca urmare a faptului că ţinta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională. 

Astfel, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea", se arată într-un comunicat al MApN.

Conform aceleiaşi surse, semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4:00, în zona Gura Portiţei. La acel moment, Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din zona de nord-est a judeţului Constanţa.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către localitatea Cogealac din judeţul Constanţa, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul naţional fiind de 19 kilometri. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu ţinta în niciun punct de pe traseul de evoluţie.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4:30.

"Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5:10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, începând cu această dimineaţă, cercetări în zonă", se mai menţionează în comunicat.

MApN precizează că a informat în timp real structurile aliate cu privire la situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.

×
x close