Antena 3 CNN Actualitate O nouă materie, la care nimeni nu se aștepta, ar putea fi inclusă în programa școlară

O nouă materie, la care nimeni nu se aștepta, ar putea fi inclusă în programa școlară

O nouă materie, la care nimeni nu se aștepta, ar putea fi inclusă în programa școlară. Consiliul Europei (CoE), care apără drepturile omului pe bătrânul continent, a îndeamnat statele membre, printr-o recomandare, să introducă în programele şcolare istoria romilor şi nomazilor.

O nouă materie, la care nimeni nu se aștepta, ar putea fi inclusă în programa școlară
de Cristina Tudorache    |    02 Iul 2020   •   18:00

Recomandarea adoptată miercuri ”îndeamnă pentru prima oară” ţările membre ”să introducă istoria romilor şi/sau nomazilor (gens du voyage) în programele şcolare şi materialele pedagogice”, anunţă CoE într-un comunicat.

Consiliul îndeamnă totodată la inițiarea unei lupte împotriva unui ”antiţigănism persistent” în Europa.

În document se arată că romii şi nomazii ”sunt parte integrantă a societăţii, naţionale şi europene”, şi insistă asupra ”importanţei predării Holocaustului comis de regimul nazist şi aliaţii săi şi altor acte comise împotriva lor în întreaga Europă”.

Romii, deportați și uciși în lagărele de concentrare

Textul îndeamnă statele să introducă ”activităţi de comemorare” în legătură cu Ziua Europeană a Comemorării Holocaustului Romilor (Porajmos), stabilită la 2 august, sau prin alegerea ”unei date mai bine adaptate la contextul istoric al ţării respective, de exemplu prin comemorări locale legate de încarcerarea sau deportarea romilor către lagăre de concentrare”.

Aproape 500.000 de romi, sinti sau ţigani au avut acceași soartă ca și evreii în timpul regimului nazist. Pe 2 august s-a proclamat Ziua Comemorării Holocaustului lor.

Doar la Auschwitz-Birkenau, aproximativ 23.000 de romi din întreaga Europă au fost deportaţi și uciși la în perioada martie 1943-iulie 1944.
 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close