x close

Oficialii Comisiei Europene vin în România în noiembrie, pentru discuţii privind proiectele presuspendate

de L.D.    |    25 Oct 2012   •   19:50
Oficialii Comisiei Europene vin în România în noiembrie, pentru discuţii privind proiectele presuspendate  525 Foto: www.mbb.org.mt
UPDATE 19,48: Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) vor veni în România în luna noiembrie, pentru discuţii privind proiectele presuspendate şi verificarea modului în care Guvernul a aplicat măsurile recomandate pentru eliminarea problemelor constatate, CE aşteptând şi un raport din partea Curţii de Conturi.

 Consilierul de stat al premierului Eugen Teodorovici a arătat că suma corecţiilor financiare aplicate de CE pentru nereguli identificate în derularea mai multor programe sunt cuprinse între 10%-25%, în funcţie de programul operaţional, valoarea totală urmând să fie stabilită la finalul discuţiilor cu oficialii europeni.

"Este destul de dificil să remediem într-un timp foarte scurt aceste deficienţe. Vom acţiona încă de mâine prin trimiterea Comisiei Europene a modului în care fiecare minister în parte responsabil a respectat ceea ce Comisia a solicitat în ultima perioadă şi există şanse, în funcţie de modul în care vom soluţiona aceste deficienţe, ca până la final de an, în situaţia în care acest lucru va fi acceptat de partea comunitară, să deblocăm planurile operaţionale, parţial sau total", a spus consilierul de stat.

Premierul Victor Ponta afirma că ştie "care sunt paşii" ce trebuie făcuţi în cazul presuspendării unor programe europene, el susţinând că există posibilitatea ca banii care se pierd la acele programe "să fie realocaţi în anvelopa României pentru programele de succes".

"Oficial, nu am fost informat, ştiu despre ce este vorba şi ştiu care sunt paşii pe care îi avem de făcut, începând cu POSDRU şi celelalte programe operaţionale. Acestea se află în blocaj din primăvara anului 2012, pentru că e vorba de auditurile din 2009-2011. Erau două lucruri de făcut - să luăm măsuri de organizare a Autorităţii de Management şi partea mai dureroasă e să acceptăm nişte corecţii financiare. O să plătim noi acum ce s-a făcut rău atunci, dar important este să deblocăm toate programele. Avem avantajul negocierilor din această vară şi din această toamnă... Comisia Europeană e nu doar receptivă, ci constructivă. Există posibilitatea ca banii pe care îi pierdem de la acele programe - POSDRU, programe regionale şi Creşterea competitivităţii - să nu îi pierdem de tot, ci să fie realocaţi în anvelopa României pentru programele unde am avut succes", a afirmat Ponta.

Potrivit unui comunicat CE, joi dimineaţă, serviciile Comisiei Europene au informat autorităţile române, printr-o scrisoare, că au decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.


Citeşte mai multe despre:

premierul victor ponta
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati