Antena 3 CNN Actualitate Olanda suspendă complet vaccinarea cu AstraZeneca

Olanda suspendă complet vaccinarea cu AstraZeneca

Olanda a decis să suspende utilizarea vaccinului contra coronavirusului produs de Oxford-AstraZeneca din cauza suspicinilor cu privire la posibilele efecte secundare.

Olanda suspendă complet vaccinarea cu AstraZeneca
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Mar 2021   •   08:14

Autorităţile olandeze spun că măsura, care va dura până cel puțin pe 29 martie, are caracter de precauție. Guvernul acestei ţări menţionează că decizia vine în urma rapoartelor din Danemarca și Norvegia cu privire la posibile efecte secundare grave.

"Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment", a declarat ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge.

Decizia va provoca întârzieri în programul de vaccinare olandez.

Republica Irlanda a luat anterior o decizie similară, după apariţia informaţiilor cu privire la efecte adverse întâlnite la adulți în Norvegia.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății susţine că nu există nicio legătură între vaccin și riscurile de a dezvolta cheaguri de sânge.

La rândul săui, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) - care efectuează în prezent o analiză a incidentelor raportate în ţările europene, spune că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile sale.

Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda au oprit deja utilizarea vaccinului AstraZeneca.

AstraZeneca, răspuns oficial după controversa reacţiilor adverse

Compania AstraZeneca a oferit primul răspuns oficial, după ce mai multe state au decis să suspende vaccinarea populaţiei cu anumite loturi, ca urmare a unor cazuri de persoane vaccinate care au murit sau care au suferit reacţii adverse grave.

"Urmare a îngrijorărilor recente ridicate în legătură cu evenimentele trombotice, AstraZeneca dorește să ofere reasigurarea cu privire la siguranța vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare științifice. Siguranța este de o importanță capitală, iar compania monitorizează continuu datele de siguranța a vaccinului.

O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară.

Siguranța publicului va fi întotdeauna pe primul loc. Compania are aceasta problema sub o analiză atentă, iar dovezile disponibile nu confirmă faptul că vaccinul este cauza. Pentru a depăși pandemia, este important ca oamenii să fie vaccinați atunci când sunt invitați să facă acest lucru", se arată în răspunsul oficial al companiei AstraZeneca.

×
Subiecte în articol: Olanda astrazeneca
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close