Antena 3 CNN Actualitate OMS: Nu există „date adecvate” ca rapelul să se facă cu un alt ser în cazul celor vaccinați cu AstraZeneca

OMS: Nu există „date adecvate” ca rapelul să se facă cu un alt ser în cazul celor vaccinați cu AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reiterat, vineri, că, în lipsa unor „date adecvate”, nu poate face recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze, aşa cum doresc să facă unele țări.

OMS: Nu există „date adecvate”  ca rapelul să se facă cu un alt ser în cazul celor vaccinați cu AstraZeneca
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    09 Apr 2021   •   16:56

„Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut” şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că „interschimbabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva, potrivit Agerpres.

De altfel, aceasta este și poziţia Grupului strategic consultativ de experţi (SAGE) asupra vaccinării în momentul publicării recomandărilor sale asupra vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi înaintea informaţiilor asupra unei legături posibile între acest ser şi efecte secundare foarte rare, a mai spus Harris.

Reprezentanta OMS a mai subliniat că experţii au lansat un apel pentru realizarea unor studii ştiinţifice asupra interşanjabilităţii vaccinurilor anti-COVID-19.

Persoanele cu vârsta sub 55 de ani din Franţa vaccinate împotriva COVID-19 cu AstraZeneca la prima doză vor primi a doua doză cu un alt ser, Pfizer sau Moderna, a anunţat vineri Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa (HAS).

Astrazeneca, interzis tinerilor în Australia

Între timp, scandalul AstraZeneca merge mai departe. Australia a decis ca vaccinul să nu mai fie administrat persoanelor cu vârsta sub 50 de ani. În schimb, Franța continuă vaccinarea fără limite de vârsta. În ceea ce privește procesul de imunizare, este de așteptat ca Marea Britanie, care a vaccinat peste 20 de milioane de oameni cu AstraZeneca, să ajungă la imunitatea colectivă în doar câteva zile, moment în care va fi ridicată și carantina.

Imediat după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat o posibilă legătură între administrarea serului AstraZeneca şi unele cazuri grave, deși rare, de formare de cheaguri de sânge, Australia a decis să oprească vaccinarea populației sub 50 de ani cu acesta.

Cei care au apucat să se vaccineze cu prima doză şi nu au întâmpinat astfel de efecte secundare o pot primi și pe cea de-a doua.

”Pentru moment, este de preferat ca cei sub 50 de ani, care nu au primit o primă doză a serului AstraZeneca, să fie vaccinați cu Pfizer.

Prima doză a serului AstraZeneca poate fi administrată adulților sub 50 de ani doar în cazurile unde beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile”, a declarat Paul Kelly, medic șef

Această decizie va duce însă la încetinirea procesului de vaccinare în Australia. Pe de altă parte, autoritățile sanitare din Franța nu s-au grăbit să restricționeze serul AstraZeneca. Medicii spun în schimb că oamenii s-au speriat şi şi-au anulat programările”.

”Există mulţi însă care îşi anulează programarea. Ieri am avut 10 pacienți care s-au programat, iar azi am avut două anulări din cauza fricii”, a declarat și medicul Joel Valendoff.

×
Subiecte în articol: astrazeneca
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close