Antena 3 CNN Actualitate Ong-urile jurnaliştilor atacă noul cod civil

Ong-urile jurnaliştilor atacă noul cod civil

Ong-urile jurnaliştilor atacă noul cod civil
Sursa foto: Presa, cenzurata in Codul Civil
17 Mar 2009   •   20:16

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media cer Ministerului Justiţiei să elimine de urgenţă prevederile din proiectul de Cod Civil, care ar afecta libertatea presei, după cum arată un comunicate al AMP remis către Antena3.ro. Organzaţiile semnatare consideră că modul în care sunt formulate anumite prevederi referitoare la viaţa privată, protecţia datelor cu caracter personal, protecţia demnităţii umane, respectul datorat persoanei decedate şi dreptul la replică şi rectificare limitează drastic libertatea de expresie şi pun în pericol buna funcţionare a presei.

Asociaţiile care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de noul cod civil consideră ca actualul proiect nu ofer garanţii suficiente în ceea ce priveşte rolul presei ca instrument al interesului public. Astfel, proiectul de Cod Civil conţine o excepţie de ?interes public justificat? la interdicţia de difuzare publică a informaţiilor legate de viaţa privată, cum ar fi documentele personale sau a imaginii şi vocii unei persoane.

?Totuşi, proiectul defineşte ca ?atingeri aduse dreptului la viaţa privată? o listă lungă de acţiuni. Nu este clar daca excepţia de ?interes public justificat? se aplică tuturor acestor acţiuni sau nu. De exemplu, este considerată drept atingere adusă vieţii private ?difuzarea de imagini care prezintă aspecte exterioare ale locuinţei private, fără acordul celui care o ocupă în mod legal??, arată comunicatul AMP.

Tot atingere adusă vieţii private este considerată ?difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise sau audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză?. Ong-urile precizează că nu este specific definită nicio excepţie de interes public. O alta atingere adusă vieţii private este considerată ?utilizarea numelui, imaginii, vocii sau a asemănării cu o altă persoană în alt scop decât informarea legitimă a publicului?.

?Din această prevedere înţelegem că o emisiune de tip pamflet politic şi social cum ar fi ?Divertis Show?, ?Cronica cârcotaşilor? sau ?Mondenii? nu mai pot avea loc pentru că folosirea asemănării cu un prim-ministru sau preşedinte nu mai sunt posibile?, mai scriu asociaţiile în comunicatul de presă.

Ong-urile mai susţin că prevederile referitoare la dreptul la replică sunt abuzive şi ignoră legislaţia deja în vigoare, din domeniul audiovizualului, care conţine deja o serie de prevederi detaliate referitoare la dreptul la replica.

În plus, proiectul introduce posibilitatea obligării prin decizia instanţei la publicarea unui drept la replică, care este excesivă şi constituie o interferenţă editorială nejustificată a autorităţilor publice în lipsa judecării pe fond a cauzei.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close