Antena 3 CNN Actualitate A apărut opinca cu toc! Cum arată şi cât costă inedita încălţăminte

A apărut opinca cu toc! Cum arată şi cât costă inedita încălţăminte

Un artist buzoian revoluţionează portul românesc şi a dat o nouă formă opincii tradiţionale. Aliane Matei a realizat o creaţie atipică şi i-a adăugat un element nou opinicii obişnuite: tocul. ''Prin această creație am vrut să dau posibilitatea ca opinca să își continue tradiția - înțelegând în același timp tocul înalt și postura pe care acesta ți-o oferă'', explică artistul.

A apărut opinca cu toc! Cum arată şi cât costă inedita încălţăminte
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    02 Dec 2020   •   17:15

Opinca cu toc face chemare înapoi la tipul de încălțăminte tradițional, folosit în costumația populară românească.

Până nu demult, opinca a fost forma de încălțăminte care a stat la baza evoluției noastre ca neam. Prin simplitatea ei, din horă până la război, ea a fost parte integrată din portul tradițional românesc.

Artistul buzoian Aliane Matei lansează opinca cu toc

"Cândva o necesitate, azi un simbol - m-am simțit inspirat să aduc opinca într-o lumină contemporană, păstrându-i în același timp caracterul ancestral.

Ideea mi-a venit în anii ‘90 văzând cum acest accesoriu identitar este gradual îndepărtat din portul popular, fiind înlocuit - în reprezentațiile populare de pe scenele naționale și internaționale - de pantofi cu toc.

Prin această creație am vrut să dau posibilitatea ca opinca să își continue tradiția - înțelegând în același timp tocul înalt și postura pe care acesta ți-o oferă'', spune artistul despre creaţia sa atipică.

Cum s-a născut opinca cu toc

''Inspirându-mă din portul tradițional românesc, opinca cu toc este făurită manual, respectând tehnicile de prelucrare tradiționale și meșteșugul moștenit de la străbuni. Opincile sunt confecționate din piele tăbăcită cu scoarță de stejar, iar tocul poartă forma furcii de tors.

Furca de tors, accesoriu nelipsit femeilor, era purtată acasă, la șezătoare, pe câmp sau pe stradă, aceasta fiind și primul obiect pe care, în unele zone, tânărul fecior îl oferea fetei în semn de logodnă.

Tocul l-am cioplit în lemn de stejar lăsând o aripă a furcii în exterior iar cealaltă fracturată în secul tălpii. Acesta este decorat prin incizie și excizie cu simbolul a două sfori răsucite, reprezentând uniunea dintre el si ea. Tocul se termină cu o coroniță de bronz lustruit.

Simbol tradițional de putere și strășnicie, stejarul a devenit liantul nobil ce unește cele două părți ale opincii: tocul sculptat și îmbrăcămintea din piele'', explică 
Aliane  Matei.

Opinca cu toc este lansată în serie limitată şi poate fi achiziționată cu 390 €

Aliane Matei este un sculptor, creator de costum și artizan român din munții Buzăului, care abordează tehnici străvechi de prelucrare a pielii, lemnului, pietrei și metalului.

Produsele create sunt în mare parte unicat, purtând o estetică distinctă - o legătura între natură, culturi arhaice și lumea contemporană.


 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: opincă incaltaminte
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close