Antena 3 CNN Actualitate Oprescu nu renunţă: Stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunăreană

Oprescu nu renunţă: Stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunăreană

Oprescu nu renunţă: Stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunăreană
28 Noi 2012   •   17:49

Primarul Sorin Oprescu susţine că realizarea canalului Dunăre-Bucureşti poate face ca oraşul să devină a cincea capitală dunăreană, în acest sens, fiind purtate discuţii privind finanţarea investiţiei din fonduri europene cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat, de miercuri, al Primăriei Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu a avut, marţi seară, o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională, cu care a discutat despre strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi despre posibilităţile de finanţare din fonduri europene a canalului Bucureşti-Dunăre.
   
Sorin Oprescu a subliniat importanţa conectării Bucureştiului la reţeaua dunăreană, alături de celelalte oraşe riverane, demersurile actualei administraţii urmărind să asigure participarea în procesul decizional ce vizează Strategia Dunării.
   
În acest sens, primarul general i-a prezentat oficialului european stadiul lucrărilor proiectului canalului Bucureşti - Dunăre, lucrări oprite imediat dupa decembrie 1989, respectiv beneficiile acestui proiect pentru Capitala Romaniei şi regiunea Dunării de Jos.
   
"Doresc să mă asigur că acest proiect, susţinut de o parte a societăţii româneşti şi contestat de o alta, este corect prezentat şi astfel înţeles prin prisma avantajelor pe care ar urma să le aducă, nu numai nouă românilor, ci şi Europei, şi mă refer aici la reducerea decalajelor dintre diversele sale regiuni. Canalul Bucureşti-Dunăre nu înseamnă doar o nouă rută de transport, ci şi o sursă de energie, o sursă de apă pentru dezvoltarea unui sistem performant de irigaţii, o investiţie în turism, dar şi în protecţia mediului", a spus primarul Oprescu, citat în comunicat.
   
Potrivit reprezentanţilor administraţiei municipale, la rândul său, Johannes Hahn a exprimat disponibilitatea Comisiei de a lua în discuţie o viitoare finanţare a lucrărilor la acest proiect, subliniind că aşteaptă, iniţierea discuţiilor cu oficialităţile române.
   
"Este un proiect care poate beneficia de finanţarea Uniunii Europene. Având în vedere dimensiunea sa financiară, precum şi durata acestuia, mă aştept să fie susţinut şi la nivelul Guvernului dumneavoastră, nu doar la cel al autorităţilor locale, în calitatea lor de beneficiari direcţi", a susţinut comisarul european pentru Politică Regională, citat în comunicat.
   
Tot marţi, Sorin Oprescu a discutat cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz, căreia i-a prezentat poziţia actualei administraţii a Bucureştiului cu privire la regiunea Dunării de Jos.
   
"Unul dintre proiectele fanion ale Planului de Acţiune a Strategiei Dunării este şi canalul care va face ca Bucureştiul să devină port la Dunăre.(...) Sunt ferm convins că stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunăreană şi să se alăture celorlalte patru capitale dunărene, Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad", a afirmat edilul şef al Capitalei.
   
Totodată, primarul general a mai spus că viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene vor urmări pe lângă dezvoltarea capitalelor şi zonele adiacente acestora, implicit, regiunilor de care acestea aparţin, "reducând astfel decalajele încă existente în cadrul Uniunii Europene".
   
Primarul general Sorin Oprescu a participat marţi şi miercuri, în oraşul german Regensburg, la primul forum anual privind Strategia Uniunii Eropene pentru Regiunea Dunării, la care au mai fost prezenţi, printre alţii, ministrul Leonard Orban şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, precum şi alţi reprezentanţi ai oraşelor dunărene.

In perioada imediat următoare, după analizarea documentelor puse la dispoziţie de partea română cu prilejul acestei întrevederi, vor fi
discutaţi paşii concreţi ce ar trebui efectuaţi pentru realizarea acestui proiect, respectiv demersurile necesare la nivelul Bucureştiului, ale
celorlalte autorităţi locale din regiune, dar şi la nivel central, Comisia pentru Politica Regionala aşteptând o implicare concretă şi din partea Guvernului român.

×
Subiecte în articol: primarul general al capitalei
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close