Antena 3 CNN Actualitate Orașul cu cel mai curat aer din România

Orașul cu cel mai curat aer din România

O organizație de specialitate a efectuat un studiu conform căruia Constanța este orașul cu cel mai curat aer din România.

Orașul cu cel mai curat aer din România
Sursa foto: Andreas Rentz/Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2022   •   09:32

Potrivit aceluiași studiu, aerul este cel mai puțin poluat în Constanța, iar briza mării joacă un rol foarte important când vorbim de curățarea aerului.

Constanța și Tulcea sunt considerate județele cu cel mai curat aer din România.

O plimbare pe malul Mării Negre ajută la curățarea plămânilor, fără efort, și ajută și la relaxarea creierului. 

Suedia este țara fruntașă din Europa, având un oraș care se bucură de cel mai curat aer, orășelul Umea, o localitate cu numai 117.000 de locuitori.

Ulterior, așezarea din Suedia este urmată de orașul Tampere din Finlanda și Funchal din Portugalia. Așadar, zona de vest a continentului european pare să respire un aer mult mai puțin poluat față de regiunile opuse, de la est, unde particulele de suspensie PM2.5 înroșesc graficul.

Bolile care indică faptul că am fost expuşi poluării

"Pornind de la alergii respiratorii, foarte multe persoane sunt alergice. Dacă vorbim de poluarea aerului, bolile pulmonare cronice sunt într-o incidenţă crescută. Cancerele pulmonare au o incidenţă crescută, iar dacă discutăm de copii, incidenţa astmului bronşic este mai mare cu cât poluarea este mai mare. 

Populaţia care trăieşte în zonele poluate are o rată de spitalizare pentru boli respiratorii acute mai mare, decât cei care trăiesc în zonele nepoluate.

Dacă mergem pe poluarea digestivă, bolile digestive inflamatorii sunt într-o incidenţă crescută în ultimii ani. Sindromul colonului iritabil a devenit o patologie aproape banală în zilele noastre. Această patologie este determinată de prezenţa acestor substanţe toxice la nivelul tubului digestiv", a spus Radu Țincu la Antena 3.

Pericolul poluării pentru sănătate

"Poluarea reprezintă acel cumul de substanţe toxice cu care intrăm în contact, fie că discutăm de expunere pe calea aerului, fie că discutăm de substanţe care se dizolvă în ape. Mai mult decât atât, mai avem şi o poluare care ne afectează în interiorul locuinţei.

Puţină lume ştie că până la 60% din poluarea la care ne expunem vine din interiorul casei noastre.

Ne poluăm în primul rând, atunci când deschidem ferestrele pentru că şi aerul de afară este poluat, pe de altă parte, multe dintre substanţele pe care le folosim în casă, sunt toxice.

Folosim fel şi fel de aerosili în diferite tuburi sau substanţe odorizante. Toate aceste substanţe eliberează aceşti aerosoli care rămân şi ne expun o perioadă lungă de timp la efectul lor", a explicat dr. Radu Ţincu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Constanța Tulcea poluare
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close