Antena 3 CNN Actualitate Orban dă vina pe populaţie că nu scad îmbolnăvirile: "Există o minoritate care nu respectă regulile. Asta este"

Orban dă vina pe populaţie că nu scad îmbolnăvirile: "Există o minoritate care nu respectă regulile. Asta este"

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara că motivul principal pentru care numărul îmbolnăvirilor cauzate de virusul COVID-19 nu scade este reprezentat de o anumită categorie a populaţiei care nu respectă regulile.

Orban dă vina pe populaţie că nu scad îmbolnăvirile: "Există o minoritate care nu respectă regulile. Asta este"
de Claudia Popovici    |    16 Noi 2020   •   21:15

Premierul Ludovic Orban a făcut luni seara mai multe declaraţii legate de gestionarea pandemiei, în contextul unor controale făcute la mai multe spitale din Bucureşti.

Întrebat de un reporter care este cauza pentru care la nivel naţional numărul de infectări nu scade, premierul a dat vina pe o parte a populaţiei pentru acest lucru.

"Nerespectarea regulilor de protecţie. Există anumite grupuri sociale, există o minoritate care nu respectă regulile. Asta este! Încercăm să utilizăm toate instrumentele legale, să utilizăm toate forţele de ordine pe care le avem pentru a putea asigura respectarea regulilor de protecţie şi pentru a sancţiona încălcarea regulilor de protecţie acolo unde ele sunt întâlnite.

Există o minoritate în populaţia României care nu respectă regulile.", a declarat Ludovic Orban. (min 16.55 pe înregistrarea video)

La întrebarea unui alt reporter dacă ar trebui crescute amenzile, premierul a răspuns:

"Cu siguranţă ar fi trebuit, dar ştiţi că în perioada stării de urgenţă am avut amenzi mari şi ele şi-au arătat efectul pentru că gradul de conformare a fost foarte bun.

Au fost anulate, practic, toate amenzile prin decizia Curţii Constituţionale, iar CCR a stabilit că noi nu putem mări cuantumul amenzilor, lucru ăsta poate să-l facă numai Parlamentul, care a stabilit actualul nivel al amenzilor."

De ce în Cluj şi Timişoara nu a fost impusă carantina, deşi rata infectărilor a depăşit 6 cazuri la mia de locuitori

Premierul a vorbit şi despre măsurile luate până acum în localităţile unde rata de infectare a crescut foarte mult şi a dat o explicaţie şi pentru faptul că Timişoara şi Cluj, oraşe conduse de primari de dreapta, nu au intrat în carantină, deşi incidenţa a depăşit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, în urma căreia se carantinează o anumită zonă.

"Orice măsură de restricţie generează extrem de multă opoziţie în societate. Noi ne-am asumat introducerea de noi restricţii, fiind în campanie electorală, tocmai pentru că am considerat absolut necesară introducerea acestor noi restricţii pentru a opri creşterea numărului de cazuri.

Avem instrumente precum carantinarea şi aţi văzut că am luat decizia de carantinare peste tot unde am considerat şi unde, pe baza evaluărilor Direcţiilor de Sănătate Publică, s-a solicitat carantina. Avem în Baia-Mare, avem în Zalău, Sibiu, Alba-Iulia, Sebeş, inclusic capitale reşedinţe de judeţ, aproape 50 de localităţi care sunt în carantină.

La Cluj şi la Timişoara, pe baza datelor de săptămâna trecută, e un platou, practic suntem pe un platou. Nu a existat o creştere semnificativă şi e posibil dacă măsurile care au fost luate pe plan judeţean, local cât şi cele adoptate pe plan naţional, e posibil să dea rezultate.

În jurul Timişoarei sunt localităţi carantinate, sau în judeţ sunt localităţi carantinate. ", a explicat premierul României.

 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close