Antena 3 CNN Actualitate Pactul pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare a fost semnat la Cotroceni

Pactul pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare a fost semnat la Cotroceni

Pactul pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare a fost semnat la Cotroceni
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    13 Ian 2015   •   10:11

Partidele politice au semnat astăzi pactul pentru majorarea bugetului armatei la minimum 2% din PIB începând din anul 2017. Klaus Iohannis a obţinut ieri acordul tuturor formaţiunilor politice în acest sens.

"Astăzi le arătăm militarilor români că îi respectăm şi că dorim să le îmbunătăţim condiţiile de muncă", a declarat preşedintele Iohannis la ceremonia care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni. Este un acord istoric care arată maturitatea clasei politice şi repect faţă de militari, a mai spus Klaus Iohannis.

Acordul pentru majorarea bugetului la Ministerul Apărării cu minim 2% din PIB începând din anul 2017 a fost semnat de toate partidele parlamentare şi reprezintă o premieră în ultimii 25 de ani.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că, pe lângă rolul de furnizor de securitate, armata poate contribui la dezvoltare economică având în vedere contractele încheiate cu partenerii străini pentru dotarea cu armament. 
 
Acordul semnat la Palatul Cotroceni are patru obiective: creşterea finanţării pentru apărare, menţinerea până în anul 2027 a unui nivel de finanţare a armatei de cel puţin 2% din PIB, garantarea consensului politic între toate partidele parlamentare şi înzestrarea Armatei României cu tehnică modernă de luptă. 


Principalele declaraţii făcute de preşedintele Klaus Iohannis:

- astăzi le arătăm militarilor români că îi respectăm şi că dorim să le îmbunătăţim condiţiile de muncă prin asigurarea finanţării necesare pentru pregătire şi pentru înzestrarea cu echipament modern de luptă.
 
- faptul că toţi cei prezenţi s-au angajat să susţină atingerea în 2017 a unui nivel de minimum de 2% din PIB pentru Apărare şi să păstrăm această sumă ca un minim pentru cel puţin 10 ani arată dorinţa României de a avea predictibilitate în asigurarea cheltuielilor militare. 
 
- armata este un furnizor de securitate, dar poate să fie şi un furnizor de dezvoltare economică, pentru că programele de înzestrare cu tehnică de luptă pot să genereze parteneriate între firmele de profil din ţară şi cele ale aliaţlor noştri, precum şi investiţii străine şi locuri de muncă pentru români. 
 
- eu văd Acordul politic de susţinere a finanţării pentru Apărare şi ca pe un acord implicit pentru dezvoltarea industriei naţionale de apărare. Până acum s-au spus multe vorbe, au fost făcute multe strategii care au rămas de obicei doar pe hârtie. Este momentul să tratăm cu toată seriozitatea acest subiect important pentru securitatea naţională şi să obţinem rezultate. 
 
- astăzi arătăm, totodată, că România este membru responsabil în cadrul NATO şi îşi înţelege bine atribuţiile. 
 
- atunci când aşteptăm solidaritate din partea aliaţilor noştri, într-un moment dificil pentru securitatea regiunii noastre, trebuie să fim conştienţi că suntem datori să mărim contribuţia financiară pentru Armată. 
 
- parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, reprezintă elementele fundamentale ale politicii noastre externe şi de securitate. 
 
- Vă asigur că România se va comporta ca un partener de nădejde

×
Subiecte în articol: PIB Klaus Iohannis
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close