Antena 3 CNN Actualitate O mare furtună solară va lovi Pământul mâine! Cercetător: ”Lovitură directă”

O mare furtună solară va lovi Pământul mâine! Cercetător: ”Lovitură directă”

În martie 2022, Pământul a fost lovit de mai multe furtuni geomagnetice, potrivit agențiilor meteorologice guvernamentale din SUA și Marea Britanie.

O mare furtună solară va lovi Pământul mâine! Cercetător: ”Lovitură directă”
Sursa foto: Twitter/ Daily Mail Online
de Laura Dinu    |    18 Iul 2022   •   13:09

Deși furtunile geomagnetice nu au avut niciun impact negativ, ele au adus în atenție un potențial pericol care ar putea apărea în urma unor furtuni mai puternice, pe viitor.  

La începutul acestei luni, o furtună geomagnetică de clasă G1 a lovit Pământul, provocând aurore strălucitoare peste Canada. Singura problemă este că nimeni nu a văzut această furtună venind până în momentul în care s-a produs.  

În urmă cu cinci zile, o pată solară gigantică și filamentele de pe suprafața solară i-au speriat pe astronomi. Aceștia sunt îngrijorați cu privire la posibile erupții solare direcționate către Pământ dar și de eventuale ejecții de masă coronală care ar putea duce la întreruperi de curent masive.  

În cele din urmă, vineri, s-a raportat o erupție solară masivă, care ar putea determina întreruperi radio în multe părți ale lumii.

O „lovitură directă” pentru Pământ

Sâmbătă, dr. Tamitha Skov, cunoscută drept „Femeia Vremii Spațiale”, a prezis o „lovitură directă” a unei furtuni solare care va avea loc marți. Ea a apelat la utilizatorii rețelelor sociale pentru a distribui vestea împreună cu un videoclip al modelului de predicție al NASA. 

Skov este cercetător la Aerospace Corporation și educator științific, scrie interestingengineering.com

"Lovitură directă!" a scris ea pe Twitter. „Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi direct Pământul”. 

"NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie", a explicat ea, adăugând că ar putea exista întreruperi ale GPS-ului și a undelor radio.  

 

Condiții de nivel G2 

Tweet-ul ei îngrijorător a fost urmat de o altă postare însoțită de un videoclip cu Soarele. 

"Filamentul lung, asemănător unui șarpe, s-a îndepărtat de Soare într-un balet uluitor", a scris profesorul de știință explicând videoclipul.

"Orientarea magnetică a acestei furtuni solare direcționate de Pământ va fi greu de prezis. Condițiile de nivel G2 (posibil G3) pot apărea în cazul în care câmpul magnetic al acestei furtuni este orientat spre sud!" a mai notat ea. 

Cu Soarele aflat acum într-o fază activă a ciclului său solar de 11 ani, incidente precum acestea sunt de așteptat să crească. 

×
Subiecte în articol: furtuna solara
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close