Antena 3 CNN Actualitate Parchetul General a început urmărirea penală în dosarul Cioloş - ICA

Parchetul General a început urmărirea penală în dosarul Cioloş - ICA

Parchetul General a început urmărirea penală în dosarul Cioloş - ICA
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    26 Iun 2014   •   15:16

Parchetul General a început urmărirea penală în dosarul Cioloş - ICA, scrie Grupul de Investigaţii Politice, care publică documente din dosarul în care actualul comisar european este acuzat de abuz în serviciu.

Cioloş a decis ca Ministerul Agricuturii să se constituie parte civilă în dosarul privatizării ICA, deşi veniturile din privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) nu au ajuns niciodată la Ministerul Agriculturii, ci la Ministerul de Finanţe. 

 
Urmărirea penală în acest dosar a început în urma unei plângeri depuse în martie anul acesta de Jean-Cătălin Sandu, unul dintre cei acuzaţi în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Dacian Cioloş este acuzat că în calitate de ministru al Agriculturii a decis în mod ilegal constituirea ca parte civilă a Ministerului în acest dosar. 
 
Grupul de Investigaţii Politice demonstrează că răspunsul lui Cioloş către DNA este ilegal din două motive:
 
"În primul rând, prevederea pe care se bazează solicitarea DNA fusese abrogată cu 8 luni înainte de declanşarea procesului de privatizare al ICA. despre care vorbeşte DNA şi în care erau virate veniturile obţinute de A.D.S era desfiinţat în momentul privatizării ICA. 
 
Veniturile din privatizare nu au ajuns niciodată la Ministerul Agriculturii, ci la Ministerul de Finanţe. De altfel, în urmă cu doi ani, Ministerul Agriculturii a informat Tribunalul Bucureşti că nu se poate constitui parte civilă deoarece, din 2003 nu a mai încasat sume provenite din privatizarea acţiunilor societăţilor comerciale".
 
În al doilea rând, Cioloş a trimis răspunsul la DNA fără punctul de vedere al Direcţiei Juridice din minister. La trei zile după aceea, Ministerul Agriculturii a trimis o nouă adresă către DNA în care prezenta punctul de vedere formulat de ADS. Această nouă adresă demonstra ilegalitatea constituirii ministerului în parte civilă, mai scrie GIP.

Potrivit adresei ADS, întregul proces de privatizare al ICA fusese unul corect, iar prejudiciul nu exista.
 
Dacian Cioloş este un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, cel care a cerut public în mai multe rânduri condamnarea acuzaţilor în Dosarul ICA. După terminarea mandatului de ministru, în 6 iunie 2009, Dacian Cioloş a fost numit de către Traian Băsescu preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii.

În octombrie 2009, Guvernul Boc l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de Comisar European pentru Agricultură. Şi anul acesta preşedintele a susţinut că Cioloş rămâne opţiunea României pentru funcţia de comisar european.
 
<
CARTON 1
Veniturile din privatizare nu au ajuns niciodată la Ministerul Agriculturii, ci la Ministerul de Finanţe
Contul în care erau virate veniturile obţinute de A.D.S era desfiinţat în momentul privatizării ICA
 
CARTON 2
Cioloş a trimis răspunsul la DNA fără punctul de vedere al Direcţiei Juridice din minister

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close