Antena 3 CNN Actualitate Parlamentul a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților

Parlamentul a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. S-au înregistrat 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.

Parlamentul a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    17 Feb 2021   •   17:05

În prezent, sunt aproximativ 800 de foști senatori și deputați care primesc pensii speciale în valoare de peste zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

PSD a depus pe 9 februarie la Parlament proiectul de lege pentru tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Inițiativa are un singur articol, care stipulează că "articolele 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor cu modificările și completările ulterioare se abrogă”.

Proiectul a fost semnat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, și alți parlamentari social-democrați. Printre ei Paul Stănescu, Marius Budăi și Lucian Romașcanu.

Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială ”în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015 la inițiativa și cu votul PSD.

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: Mi se pare corect ca primii care renunță la aceste indemnizații să fie parlamentarii PSD

"Este o decizie politică, și mie mi se pare corectă, că primii care renunta la aceste indemnizații speciale să fie parlamentarii Partidului Social democrat. Și încă o dată am dovedit că proiectul nostru a fost cel mai viabil pentru a intră cu el în plen.

Din acest moment nu mai există nicio scuză. Prin ordonanță de urgență Guvernul poate modifica aceste venituri. (...) Guvernul are această posibilitate. Singurele pe care nu le puteau modifica erau cele ale parlamentarilor pentru care trebuia lege distinctă prin Parlament pentru modificarea statutului. 

Mâine domnul Cîțu poate să dea ordonanță de urgență și să modifice aceste venituri. (...) Vom vedea dacă vor să facă dreptatea până la capăt."

Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, miercuri, în şedinţa comună de plen, înfiinţarea Comisiei permanente pentru statut

Aceasta este comisia care trebuie să elaboreze raportul la cele trei proiecte de lege depuse de PNL, USRPLUS şi PSD şi care vizează, toate, desfiinţarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi.

Întrucât au existat trei proiecte concurente care au acelaşi obiectiv - desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor -  membrii Comisiei au hotărât să elaboreze raportul pentru proiectul PSD.

 

×
Subiecte în articol: pensii pensii speciale parlamentari
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close