Antena 3 CNN Actualitate Patriarhia Română: Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură

Patriarhia Română: Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură

Patriarhia Română: Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Dec 2013   •   18:52

Patriarhia Română arată, după ce TVR 3 a fost reclamat la CNCD pentru că a difuzat un colind antisemit, că BOR nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, subliniind că nu pot fi folosite colindele ortodoxe româneşti pentru a răspândi vrajbă între oameni.  
   
"Conducerea Bisericii Ortodoxe Române nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, deoarece acestea sunt potrivnice Evangheliei iubirii lui Hristos", se arată într-un comunicatul remis Mediafax.
   
Potrivit sursei citate, colindătorii creştini autentici reprezintă, simbolic, "cetele de îngeri care au cântat la Naşterea Domnului Iisus Hristos în Betleem".
   
"Întrucât mesajul îngerilor de la Betleem a fost pacea, colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură între oameni. Ele îndeamnă totdeauna la bunătate, pace şi armonie", se mai arată în comunicat.
   
Potrivit reprezentanţilor Patriarhiei Române, un pas concret în direcţia promovării unui dialog interreligios necesar şi folositor între cultele din România l-a reprezentat înfiinţarea, la iniţiativa Patriarhiei Române, a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, cu participarea şi a Cultului mozaic, în 14 aprilie 2011.
   
"Prin urmare, mai ales acum, când colindele ne îndeamnă 'creştine (române) să fii bun!', trebuie să căutăm 'pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul' (Evrei 12, 14)", mai precizează sursa citată.
   
Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit, fiind reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.
   
Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite.
   
Societatea Română de Televiziune (SRTv) preciza, miercuri, într-un comunicat, că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul "Dor transilvan" în timpul emisiunii în direct "Alege verde" de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj

×
Subiecte în articol: Patriarhia Romana BOR
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close