Antena 3 Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Greșeala făcută de mulți români. Cuvinte scrise greșit cu doi „ii”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Greșeala făcută de mulți români. Cuvinte scrise greșit cu doi „ii”

de Diana Ionescu    |    29 Iun 2020   •   23:15
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Greșeala făcută de mulți români. Cuvinte scrise greșit cu doi „ii”

Ana Iorga a vorbit în rubrica „Pe cuvânt” despre cuvintele scrise greșit cu doi de „ii”, când ele ar trebui să se scrie cu un singur „i”.  Este o greșeală foarte des întâlnită, care încurcă mulți români. Iată cum trebuie să scriem corect.

Greșit

acești membrii 
banii noștrii
tu intrii 

Aceste cuvinte se scriu corect cu un singur „i”. Lucrurile sunt foarte clare, nu aveți cum să puneți doi „ii”. „Membri” este aici nearticular. Ar fi apărut al doilea „i” dacă este articulat hotărât, dar aici nu este cazul. 

Corect

acești membri
banii noștri
tu intri 

De ce greșim 

De cele mai multe ori „i” final este desonorizat, nu poate forma o silabă, se aude slab în cele mai multe dintre cuvinte. În unele cuvinte însă, cum sunt elevi, pomi, albi, cumperi, ceri, membri, noștri, albaștri, intri, din cauza unui context aparte acest „i” final se aude puternic. Este sonor și formează o silabă. Se întâmplă în cuvintele al căror radical se termină într-o consoană urmată de „l” sau „r”. Acea alăturare face ca i să se pronnțe sonor, să dea impresia că sunt doi „i”. 

Consoană plus L/R= „i” sonor 

acești membri
toți membrii (articol hotărât) 

Cuvinte scrise greșit cu doi „ii”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close