Antena 3 Actualitate Pericolul din lactatele de la raft. Ce decizie a luat Parlamentul

Pericolul din lactatele de la raft. Ce decizie a luat Parlamentul

de M.Z.    |    27 Iun 2017   •   21:06
Pericolul din lactatele de la raft. Ce decizie a luat Parlamentul
Sursa foto: Foto: freeimages.com/fida

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 217 voturi pentru, 3 împotrivă şi 48 abţineri, proiectul care modifică Legea 88/2016 referitoare la etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate, fiind abrogată obligativitatea ca pe etichetele produselor lactate să fie prevăzut procentul de lapte praf pe care îl conţin. 

Proiectul de lege a fost iniţiat în vederea înlăturării unor dificultăţi în implementarea prevederilor actului normativ de bază. Proiectul abrogă din lege obligativitatea ca pe etichetele produselor lactate să fie prevăzut procentul de lapte praf pe care îl conţin. 

Potrivit celor adoptate, eticheta de pe produsele lactate trebuie să cuprindă ţara de origine sau locul de provenienţă a laptelui cu ponderea cea mai mare, numele operatorului economic procesator al laptelui, fiind eliminată denumirea ambalatorului sau marca de identificare. 

Modificările de compoziţie se vor specifica pe etichetă: îmbogăţirea laptelui cu proteine lactate, săruri minerale şi vitamine. 

Condiţiile pentru menţiunile suplimentare care se introduc pe câmpul vizual sunt: înscrierea pe etichetă produsului finit a menţiunii "Produs natural" va reveni doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre şi componente naturale provenite strict din lapte, fără a avea în compoziţie produse de origine vegetală sau animală alta decât laptele. 

Înscrierea pe eticheta produsului finit a menţiunii "Produs românesc" va reveni doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie prima laptele provenit de la producători şi procesatori, lapte de origine românească, atestat pe baza documentelor de trasabilitate. 

Etichetele pentru lapte de consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor. 

Proiectul mai prevede că producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se va sancţiona cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei. Potrivit legii în vigoare, sancţiunile cu amendă sunt de la 20.000 lei la 25.000 lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz. 

De asemenea, a fost abrogată prevederea referitoare la obligativitatea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării rurale de a iniţia şi finanţa campanii de promovare şi creştere a consumului de lapte proaspăt şi a produselor lactate româneşti. Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. 

Camera Deputaţilor for decizional. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close