Peştii de la Delfinariul din Constanţa riscă să moară pentru că oamenii aruncă monede în bazin pentru "noroc"

de Cătălina Buzoianu    |    19 Ian 2021   •   16:50
Peştii de la Delfinariul din Constanţa riscă să moară pentru că oamenii aruncă monede în bazin pentru "noroc"

Peştii din bazinul special amenajat în microrezervaţia Complexului Muzeal de la Constanţa riscă să moară din cauza vizitatorilor. Locul a fost transformat într-o adevărată fântână a dorinţelor, iar oamenii aruncă monede în apă în speranţa că vor avea noroc.

Ce nu ştiu ei este însă că acele monede fac foarte rău peştilor, care mor din cauza lor. Vizitatorii aruncă în bazin monede, crezând că astfel vor avea noroc.

Deşi angajaţii complexului îi roagă să nu mai arunce bani în apă, iar în incintă au fost montate şi plăcuţe de avertizare prin care sunt anunţaţi că este interzisă aruncarea în apă a monedelor, vizitatorii nu prea ţin cont de sfatui.

Iar asta o demonstrează din plin numărul mare de monede care sunt strânse în fiecare zi din bazin.

"Este un obicei medieval, care însă deranjează peștii, pentru că banii ruginesc eliberând ioni metalici toxici pentru pești. Banii de regulă sunt făcuți din oțel, însă sunt îmbrăcați în aliaje de metale neferoase, aluminiu, cupru, nichel, care eliberează ioni, care deranjează și echilibrul biologic al apei și intoxică și peștii. Insistăm să transmitem să nu se mai arunce bani aici, trebuie să învățăm să iubim și animalele", a declarat Adrian Bâlbă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa.

În bazin sunt peşti din specii extrem de scumpe şi, pe lângă faptul că nu aduc noroc, banii aruncaţi îi pun în pericol.

Din păcate, nu este primul an în care cei de la Delfinariu se confruntă că această problemă. În timpul sezonului estival, cantitatea de monede este aproape dublă.

Reprezentanţii complexului au anunţat că vor monta un sistem de supraveghere video, iar cei care mai aruncă bani ar putea fi daţi pe mâna Poliţiei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close