Antena 3 CNN Actualitate "Arde, frige, porumbul!". Plajele aglomerate, luate cu asalt de vânzătorii gălăgioşi de porumb fiert şi gogoşi

"Arde, frige, porumbul!". Plajele aglomerate, luate cu asalt de vânzătorii gălăgioşi de porumb fiert şi gogoşi

Dacă vă pregătiţi să vă petreceţi vacanţa pe litoral, trebuie să fiţi foarte atenţi ce anume mâncaţi şi de unde, ce şi cât beţi şi, mai ales, cât staţi la soare. În plus, evitați să cumpărați produse de la vânzătorii ambulanți și consumați cât mai multe lichide, spun specialiştii.

de Cătălina Buzoianu    |    26 Iul 2023   •   09:20

Dornici să profite cât mai mult de zilele de vacanță, odată ajunși pe litoral tot mai mulţi români pun bronzul înaintea propriei sănătăți. Stau pe plajă ore în şir, consumă alimente cumpărate de la vânzătorii ambulanți și se hidratează cu alcool. Rezultatul: probleme digestive, arsuri solare sau enterocolite.

"Dintre afecţiunile specifice sezonului estival amintim insolaţia, arsurile solare, sindromele dispeptice, care reprezintă, de fapt, o combinaţie de simptome de ordin digestiv, toate acestea sunt cauzate de expunerea excesivă la soare, de temperaturile extreme", a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Gogoși, covrigi, porumb fiert sunt doar câteva dintre produsele cu care sunt ademeniţi turiştii.

Sfaturile medicilor sunt clare. Hidratare, dar nu alcool.

"Expunerea prelungită la soare nu aduce deloc beneficii organismului. Între orele 11.00 şi 18.00, evitaţi pe cât posibil deplasările şi expunerea la soare, mai ales plajă, nu este suficient ca oamenii să se adăpostească sub umbrelă. Este foarte importantă hidratarea. Alcoolul deshidratează, deci o băutură, dacă are în compoziţie şi alcool, oricât de răcoritoare este, va deshidrata. Copiii nu ar trebuie expuşi la soare, bebeluşii nu ar trebui duşi la plajă. Copiii sunt predispuşi la arsuri solare, de aceea expunerea la soare este indicat să se facă cu creme cu factor de protecţie", a mai explicat Crina Kibedi.

Medicii ne sfătuiesc să ținem cont de toate aceste recomandările dacă vrem ca vacanța să nu se termine pe un pat de spital.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close