Antena 3 CNN Actualitate Planul conceput de România pentru a scăpa mai ieftin în procesul cu Pfizer

Planul conceput de România pentru a scăpa mai ieftin în procesul cu Pfizer

România are un plan pentru a scăpa mai ieftin în procesul cu Pfizer.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2024   •   15:37

Planul implică negocierea sumei cerută de compania americană de biotehnologie.

La termenul de marți, avocații care reprezintă țara noastră au câștigat patru luni, după cum relatează Antena 3 CNN.

Suma pe riscă să o piardă țara noastră în urma acestui proces este de 564 milioane de euro plus dobânzi penalizatoare, plus cheltuieli de judecată.

În mod concret, compania de biotehnologie vrea să-și recupereze banii pe circa 29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

"În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024 (...) în fața Primei Camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant și Comisia Europeană, precizăm că a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, urmate de etapa audierilor", a comunicat Ministerul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, a fost stabilită data de 20 iunie 2024 pentru prima depunere de înscrisuri de către România.

Estimările arată că procesul s-ar putea prelungi, teoretic, dincolo de luna martie a anului viitor.

Strategia României: să negocieze cu Pfizer o sumă mai mică

"Informațiile noastre din surse guvernamentale arată că apărarea României presupune o negociere cu cei de la Pfizer, pentru ca țara noastră să nu mai preia dozele care au fost contractate în pandemie și care trebuiau livrate.

De asemenea, negocierea vizează o înțelegere pe o sumă mai mică față de cele 564 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, cerute de compania Pfizer.

Ne amintim că toate contractele care au fost făcute în pandemie s-au încheiat făcut prin intermediul Comisiei Europene.

La nivel european, Comisia, în funcție de datele transmise de statele membre, negocia cu Pfizer și așa au fost încheiate contractele pentru dozele de vaccin.

Vom vedea dacă Pfizer va accepta o astfel de înțelegere sau va merge mai în demersul de a obține suma de 564 de milioane de euro.

O sumă care, împreună cu penalitățile și alte cheltuieli asociate, s-ar putea să depășească 600 de milioane de euro", a relatat realizatorul Antena 3 CNN Gina Vacariu.

×
Subiecte în articol: Pfizer România Bruxelles proces doze vaccin COVID
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close