Antena 3 CNN Actualitate Ana Iorga explică dacă este corect să spunem ''portul măştii''

Ana Iorga explică dacă este corect să spunem ''portul măştii''

Multă lume mi-a scris despre o formulare actuală, asa că am decis să abordez subiectul: E corect să spunem "portul măștii"? Ana m-a întrebat pe Facebook, la fel si Oana Berbec, dacă: portul măstii, purtarea măștii și purtatul măștii sunt echivalente. Foarte des am auzit și eu, într-adevăr: portul măștii. Ca de obicei, ne uităm în dicționar, să vedem definitiile pe care le da DEX pentru cele trei cuvinte și să decidem. Așadar: port, purtare și purtat.

Ana Iorga explică dacă este corect să spunem ''portul măştii''
de Iulia Gorgorin    |    12 Noi 2020   •   12:15

Ana Iorga a explicat cum este corect să spunem ''portul măştii''.

Port este un derivat regresiv de la "a purta". Portul se referă mai întâi la faptul de a purta sau a detine ceva, de exemplu: portul armelor. Port mai înseamnă apoi, conform DEX: conduită obisnuită, firească, normală. Portul este apoi îmbrăcămintea caracteristică unui popor, unei regiuni sau unei epoci. Sensul al treile este destul de prezent în mintea noastră si probabil că din cauza asta ne miră sintagma: portul măștii. Pentru că nu e vreo ie sau vreo catrintză, masca nu are legătură cu portul, e un accesoriu de protectie, utilitar. Sensul 1 în schimb, faptul de a purta, ar putea fi acoperitor pentru portul mastii, dar nu sunt foarte mulţumită, aşa că ne putem orienta mai curând către alte cuvinte pentru acest context. 

Și purtare este cel mai potrivit. Conform DEX, purtarea este acțiunea de a purta și rezultatul ei, transportare - purtarea unei greutăti pe umeri, apoi folosire, întrebuintare si sensul al 3-lea, fel de a se comporta, conduită. Cred ca sensul al doilea, folosire, întrebuințare este ce vrem să spunem de fapt cand rostim: purtarea mastii, portul măstii. Deci purtare, acest infinitiv lung, e un termen potrivit în acest context.  

Purtatul măștii să vedem daca este potrivit sa spunem. Popular, purtatul poate fi sinonim cu portul, mod de a se îmbrăca. Purtatul înseamnă apoi, ca purtarea, utilizare, întrebuintare - reținem, apoi conduită, purtare. Conform sensului al doilea, am putea spune deci și purtatul măștii: adică utilizarea ei, folosirea ei. 

În concluzie, as evita portul măștii, dar nu mi se pare neaparat o greșeală gravă, ci mai curând o inadecvare.

Ana Iorga: Purtarea măştii și purtatul măștii sunt două variante foarte bune pentru sensul care ne interesează în contextul acual. 

 DEX
port
1. faptul de a purta sau a deține (portul armelor)
2. conduită obișnuită, firească, normală
3. îmbrăcăminte caracteristică unui popor, unei regiuni, unei epoci

 DEX
purtare - acțiunea de a (se) purta și rezultatul ei
1. transportare
2. folosire, întrebuințare
3. conduită

 DEX
purta
1. (pop.) fel, mod de a se îmbrăca; port
2. utilizare, întrebuințare
3. conduită, purtare

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close