Antena 3 CNN Actualitate Poştaşii sunt instruiţi de poliţişti cum să se apere de tâlhari

Poştaşii sunt instruiţi de poliţişti cum să se apere de tâlhari

Poştaşii sunt instruiţi de poliţişti cum să se apere de tâlhari
Sursa foto: Posta Romana ia cursuri pentru postasi
09 Mar 2009   •   23:48
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Omul cu scrisoarea de peste Ocean sau cel care aduce pensia de pe meleaguri pitoreşti. El este poştaşul, o categorie profesională considerată de către politişti mai expusă riscului de victimizare, pentru că zilnic transportă şi distribuie sume mari de bani. Pornind de la cazuri în care poştaşii au fost victimele unor tâlhării sau furturi, Direcţia Poliţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a demarat un program de pregătire antiinfracţională a poştaşilor pe 2009, la nivel naţional, prin care aceştia sunt instruiţi cum să evite sau să facă faţă unor eventuale infracţiuni la care ar putea fi supuşi. De la lecţia de evitare a zonelor periferice şi izolate ale localităţilor la faptul că nu trebuie să accepte invitaţia unor persoane străine pentru consumul unor alimente sau băuturi alcoolice, poliţiştii le prezintă poştaşilor modalităţi de prevenire a infracţiunilor, moduri în care se pot apăra de infractori în cazul violenţelor, în timpul serviciului.


IGPR a întocmit un plan de măsuri contra atacării poştaşilor şi constă în realizarea unor activităţi împotriva producerii unor infracţiuni la adresa acestora, activităţi care au început în ianuarie 2009 şi vor dura până la sfârşitul anului.


La nivelul fiecărei unităţi de poliţie teritoriale din toată ţara se realizează planuri de măsuri proprii, în colaborare cu conducerile direcţiilor regionale de poştă şi sucursalelor Companiei Naţionale ?Poşta Română? , în care se stabileşte periodicitatea şi durata instruirilor.


Aceste măsuri au fost luate pentru că există multe goluri legate de asigurarea protecţiei valorilor monetare pe timpul transportului acestora, dar şi vulnerabilitatea poştaşilor în timp ce îşi respectă atribuţiile specifice pe teren.


Sefii subunităţilor de poliţie sunt obligaţi să solicite reprezentanţilor Poştei Române perioada şi itinerariile de distribuire a pensiilor, alocaţiilor şi a altor sume de bani, în funcţie de care vor lua măsuri de acoperire a acelor zone cu poliţiştii din dotare, la orele şi în locurile unde îşi fac apariţia poştaşii. De asemenea, poliţiştii vor solicita datele de contact ale poştaşilor, pentru a menţine legătura cu aceştia.


Din anul 2005, Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) şi-a îndreptat ţintele către poştaşi, care, prin natura profesiei, prezintă un risc victimal crescut.


Astfel, DGPMB a încheiat un protocol de colaborare cu Direcţia Regională de Poştă Bucureşti, cu durata de doi ani de zile şi care a avut ca scop evitarea victimizării factorilor poştali, identificarea potenţialilor agresori şi desfăşurarea de activităţi preventiv-informative cu poştaşii.


În baza acestui protocol, programul de prevenire a victimizării oamenilor cu scrisorile a cuprins 380 de poştaşi şi diriginţi la nivel de Capitală, cu durata de o oră, în toate oficiile poştale de distribuţie din cadrul celor 6 sectoare ale Capitalei.


Activităţile de prevenire din Bucureşti au constat în instruirea poştaşilor de către ofiţerii specialişti ai Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii cu privire la tâlhărie, particularităţi ale infracţiunilor în general, condiţii favorizante victimizării, moduri de operare, studii de caz, sfaturi preventive, aspecte legislative şi la intervenţia poliţiei în cazul victimizării.


Pentru a conştientiza mai bine riscurile, poştaşilor le-au fost prezentate, la fiecare activitate şi pe lângă informaţiile transmise de către ofiţeri şi materiale de informare, cum ar fi afişe, pliante precum şi ziarul ?Poliţia Capitalei?. De asemenea, s-a colaborat cu revista ?Poştaşul? a Companiei Naţionale ?Poşta Română?, pentru a publica materiale preventive privind prevenirea infracţiunii de tâlhărie.


Poştaşii, instruiţi şi pentru provincie


Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei de Ordine Publică Vaslui au demarat prima activitate în urmă cu două săptămâni, când poliţiştii s-au întâlnit cu poştaşii din localităţile rurale apropiate municipiului Vaslui.
?Poliţiştii le-au recomandat postaşilor respectarea traseelor de deplasare şi a intervalelor orare stabilite, evitarea zonelor periferice şi izolate ale localităţilor şi evitarea consumului de băuturi alcoolice în timpul serviciului. De asemenea, i-au sfătuit să nu accepte invitaţia unor persoane străine pentru consumul unor alimente sau băuturi alcoolice, să evite implicarea în schimburi valutare care ar putea fi profitabile şi să poarte asupra lor sume mici de bani atunci când se deplasează pe teren?, explică pentru Antena3.ro Mihaela Straub, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.


Tot pentru prevenirea unor evenimente negative, sediile oficiilor poştale trebuie asigurate cu gratii şi grilaje metalice, dar şi cu încuietori sigure şi cu un iluminat corespunzător.
O altă măsură preventivă este anunţarea organelor de poliţie locală în situaţiile când în oficiul poştal rămân peste noapte sume importante de bani.


Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Posta Romana Politie talharie furt paula safta
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close