Antena 3 CNN Actualitate Povestea bisericii româneşti unice în lume: jumătate ortodoxă, jumătate catolică

Povestea bisericii româneşti unice în lume: jumătate ortodoxă, jumătate catolică

Povestea bisericii româneşti unice în lume: jumătate ortodoxă, jumătate catolică
Sursa foto: sursa foto: turismistoric.ro
16 Mar 2017   •   09:32

Povestea unei biserici de patrimonoiu, unică în lume, aflată într-un cătun uitat de lume al Moldovei, ajunsă în paragină este prezentată într-un articol foarte interesant apărut pe site-ul Adevarul.ro și pe care preluându-l vă invităm să-l citiți

În nordul extrem al României se află un monument unic în lume. Biserica jumătate catolică, jumătate ortodoxă din satul botoşănean Hilişeu Crişan este veche de 200 de ani şi are o legendă care a traversat secolele.

La 56 de kilometri de municipiul Botoşani, traversând ţinutul Dorohoiului, aproape de ultima graniţă a Uniunii Europene, în nordul extrem al României lângă vestiţii Codrii ai Herţei, se află un sat numit Hilişeu Crişan. În aparenţă pare un sat sărac, tipic nordului uitat al României, un cătun aproape de graniţa cu Ucraina, unde în afară de animalelele din gospodării, casele joase din chirpici şi câţiva ţărani luaţi cu muncile câmpului sau adunaţi la crăşmă nu ar mai fi nimic de văzut.

Pe partea stângă a drumului, dinspre Dorohoi către Hilişeu Horia, este un monument amplasat chiar la marginea şoselei indică existenţa unui monument istoric de categoria A, adică de interes naţional.

Pe deal se zăreşte un monument uluitor prin frumuseţea sa: o veche biserică ortodoxă din lemn, frumos decorată, înlănţuită de un zid cu sfinţi şi o clopotniţă ce aduce aminte de mănstirile catolice ale benedictinilor. Propriu-zis, pe deal se vede o biserică unicat, aşa cum nu se mai găseşte nicăieri în lume şi care pentru prima dată de la Schisma din 1054, uneşte în trupul ei catolicismul şi ortodoxia.

Continuarea, pe turismistoric.ro.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close