Antena 3 CNN Actualitate Predoiu: Raportul CE va fi negativ, dacă Parlamentul nu dă drumul la anchete

Predoiu: Raportul CE va fi negativ, dacă Parlamentul nu dă drumul la anchete

Predoiu: Raportul CE va fi negativ, dacă Parlamentul nu dă drumul la anchete
Sursa foto: catalin predoiu
03 Iun 2009   •   17:40

Raportul pe justiţie ce va fi publicat de Comisia Europeană în iulie sau septembrie va conţine aprecieri negative la capitolul "luptă împotriva corupţiei la nivel înalt", dacă Parlamentul nu dă undă verde anchetelor, a declarat marţi la Bruxelles ministrul justiţiei Cătălin Predoiu.
"Este limpede, cred, pentru toată lumea, că atât timp cât Parlamentul nu va rezolva toate problemele legate de acordarea unui drum liber investigaţiilor în toate dosarele de mare corupţie nu putem spera la o apreciere pozitivă pe obiectivul numărul 3 (combaterea corupţiei la nivel înalt)", a declarat Predoiu la ieşirea de la întâlnirea cu secretarul general al CE, Catherine Day, sub autoritatea căreia se redactează rapoartele din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare a justiţiei din România şi Bulgaria, scrie Newsin.
"Raportul va fi un mix de aprecieri pozitive şi mai puţin pozitive acolo unde nu am reuşit să atingem obiectivele", a estimat Predoiu, precizând că restanţele nu ţin de ministerul său, ci de "cooperarea interinstituţională", mai ales cu CSM.

El a confirmat că "există o discuţie" privind publicarea rapoartelor pentru România şi Bulgaria în luna septembrie şi nu în iulie, cum se aştepta.
"Indiferent când va fi elaborat raportul, în iulie sau în septembrie, noi îl aşteptăm echilibrat, conştienţi de faptul că am înregistrat un număr de progrese, că avem probleme aşa cum şi alte sisteme judiciare din Europa au, că nu suntem ultima pagină din romanul european", a completat ministrul.
Predoiu a adăugat că publicarea în luna iulie ar putea pune "o anumită presiune" asupra tuturor instituţiilor care să grăbească implementarea unor măsuri, "însă noi trebuie să ne obişnuim să lucrăm repede şi bine şi în afara unor presiuni", a punctat ministrul.
Întrebat despre cum a decurs întâlnirea de la Comisia Europeană, ministrul român a spus că "a fost într-un complet acord".
Ministrul a spus că obiectivele guvernului rămân adoptarea codurilor şi rezolvarea problemelor financiare - aici notând că recentele hotărâri judecătoreşti care recunosc drepturi salariale ale magistraţilor în valoare de circa 400-430 milioane de euro sunt de o "magnitudine" ce depăşeşte capacitatea Ministerului de Justiţie sau a celui de Finanţe, fiind nevoie de o soluţie convenită la nivelul întregului guvern împreună cu CSM.
"Sper ca CSM să aibă înţelegerea momentelor grele prin care trece ţara", a spus Predoiu, făcând referire şi la angajamentele asumate de România faţă de Fondul Monetar Internaţional.
"Am subliniat necesitatea ajungerii la un acord între legislativ, executiv şi puterea judecătorească pentru rezolvarea dificultăţilor de ordin financiar pentru: buna funcţionare a instanţelor, clarificarea statutului salarial al magistraţilor şi al personalului auxiliar, precum şi pentru plata drepturilor obţinute prin hotărâri judecătoreşti?, a mai declarat ministrul justiţiei la finalul întâlnirii cu Catherine Day. Discuţiile au vizat şi problema resurselor umane, în condiţiile în care în prezent există aproximativ 1.000 de posturi vacante în sistemul judiciar, aspect care poate fi rezolvat în timp prin noi recrutări în sistem pe posturi care să fie finanţate de Ministerul Finanţelor Publice.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close