Antena 3 CNN Actualitate Premierul Florin Cîțu, primele declarații despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Premierul Florin Cîțu, primele declarații despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Premierul Florin Cîțu a susținut o conferință de presă, vineri după amiază, și a făcut primele declarații despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, Secția ATI COVID-19, în urma căruia șapte pacienți și-au pierdut viața și peste 100 au fost evacuați.

Premierul Florin Cîțu, primele declarații despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
de Mia Lungu    |    01 Oct 2021   •   16:06

"Așa cum am cerut Ministerului Sănătății să pregătească valul 4, am cerut acea anchetă sa văd cum s-a pregătit valul 4. În acest moment este important că Ministerul Sănătății să se uite care sunt soluțiile pe termen scurt că astfel de tragedii să nu se mai întâmple.", a declarat Florin Cîțu.

"În primul rând vreau sa transmit condoleanţe familiilor îndoliate după tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. (...) Este de neacceptat să se întâmple aceste lucruri, o astfel de tragedie în spitalele din România şi este o realitate pe care, în acest an, încercăm să o modificăm după o serie de ani în care nu s-a făcut aproape nimic pentru sistemul de sănătate din România.

În ceea ce priveşte cazul incendiului, nu mă voi pronunţa în acest moment, aşteptăm informaţiile şi vom vedea exact ce s-a întâmplat. Aşa cum am cerut Ministerului Sănătăţii, în urmă cu câteva luni, să pregătească valul 4, am cerut acea anchetă pentru a putea vedea cum a fost pregătit valul 4, în acest moment este important ca Ministerul Sănătăţii să se uite exact care sunt soluţiile pe termen scurt, imediat, ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple"

"Am pus întrebarea și aștept răspunsul de la specialiști, dacă această tragedie putea fi evitată.

Deja știm că am intrat în acest val 4 cu număr insuficient de paturi AȚI. Ceea ce vedem astăzi este că nici secțiile AȚI nu au fost pregătite pentru valul 4.

Am luat două decizii. L-am sunat pe domnul primar și i-am cerut să o demită din funcție pe doamna manager a Spitalului de Boli Infecțiose din Constanța. De asemenea, am semnat ordinul de demitere a președintelui ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare. Era în atribuțiile sale să facă evaluări în ceea ce privește acreditările spitalelor din România. Mai ales că în acest spital din Constanța avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit.

Mă aștept la aceeași intransigentă de la Ministerul Sănătății sau orice altă instituție care avea atribuții în pregătirea valului 4 și nu a făcut-o. Cei responsabili pentru că nu au pregătit valul patru vor plăti. Indiferent de funcția pe care o dețin acum, ori au deținut-o la ministerul Sănătății."

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanţa. Şapte morţi, 113 de persoane evacuate

Procurorul de caz indică 7 morţi, nu 9 cum a indicat poliţia şi ministrul Sănătăţii.  

Șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Mihail Amarandei, a declarat că la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța au fost făcute controale în luna februarie și au fost descoperite nereguli de ordin tehnic şi organizatoric. Unitatea medicală avea termen până la finalul anului să rezolve acele probleme, însă ISU nu a mai verificat dacă s-a și întâmplat asta.

Şi ministrul de Interne, Lucian Bode, a confirmat 7 decese.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, Anamaria Iancu, toţi pacienţii au fost evacuaţi. Cei dependenţi de oxigen au fost direcţionaţi spre alte spitale. O parte dintre cei stabili au rămas la spital, alţii au fost redirecţionaţi către alte unităţi medicale. Cadrele medicale se ocupă în acest moment de avaluarea pacienţilor rămaşi la spital.

De la nivelul ISU Constanţa au fost mobilizate la locul intervenției 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanțe SMURD tip B2, 1 ambulanță SMURD tip C.

Totodată, de la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit 10 ambulanțe.

Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. 113 de persoane au fost evacuate, din care 50 la alte spitale

Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.

Raed Arafat: "Incendiul de la Spitalul din Constanţa a fost lichidat după o oră. Unitatea nu avea senzori de incendiu"

În ce priveşte intervenţia pompierilor, aceştia au sosit la locul incendiului în mai puţin de 10 minute de la apel, susţine, Arafat.

"Ora 9.48 a fost ora primului apel, la ora 9.56 a sosit acolo primul echipaj la incendiu.

Un număr de 125 de pacienţi erau internaţi în spital (...). Toţi pacienţii vor rămâne în judeţul Constanţa", a declarat, vineri, secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat, sosit la locul tragediei.

"La ATI, erau internaţi 10 bolnavi COVID.

Nu sunt pacienţi cu arsuri dintre cei transferaţi", a adăugat Arafat, care a precizat că, în prezent, nu este necesar transferul celor arşi în afara judeţului Constanţa.

În ce priveşte numărul morţilor în urma incendiului de la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, oficialul din MAI spune că este vorba despre şapte morţi, şi nu nouă, aşa cum s-a vehiculat iniţial.

"Ne cerem scuze pentru informaţia iniţială. E bine că sunt 7 şi nu 9 decese, asta înseamnă situaţia în dinamică", a transmis medicul Raed Arafat.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close