Antena 3 CNN Actualitate Presa internaţională despre tragedia de la Piatra Neamţ: Cel mai grav incendiu după Colectiv, în ţara europeană unde infrastructura sanitară e printre cele mai sărace

Presa internaţională despre tragedia de la Piatra Neamţ: Cel mai grav incendiu după Colectiv, în ţara europeană unde infrastructura sanitară e printre cele mai sărace

Presa internaţională a reflectat pe larg incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ şi a menţionat, în context, situaţia precară a sistemului de sănătate din ţara noastră.

Presa internaţională despre tragedia de la Piatra Neamţ: Cel mai grav incendiu după Colectiv, în ţara europeană unde infrastructura sanitară e printre cele mai sărace
de Adrian Iclozan    |    15 Noi 2020   •   07:15

Reuters: Cel mai letal incendiu după cel din 2015, când au murit 65 de oameni într-un club din Bucureşti

Zece oameni au murit, sâmbătă, într-un incendiu declanşat la un spital unde sunt trataţi pacienţi cu coronavirus. Alte 7 persoane, inclusiv un medic de gardă, au fost rănite. Medicul, care a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, urma să fie transferat la un spital din Bucureşti, potrivit ministrului român al Sănătăţii, Nelu Tătaru. Spitalele din provincie sunt sub autoritatea Consiliilor Judeţene, ceea ce îngreunează coordonarea sistemului sanitar, însă ministrul Tătaru a spus, fără a intra în detalii, că, potrivit viitoarei legislaţii, toate spitalele de stat vor fi coordonate de Ministerul Sănătăţii (...) Incendiul de sâmbătă este cel mai grav după cel din 2015, când a ars din temelii un club din Bucureşti şi au murit 65 de oameni. Tragedia de atunci a declanşat proteste de stradă îndreptate împotriva culturii locale a mitei şi lipsei de responsabilitate. România, a cărei infrastructură sanitară este printre cele mai slab dezvoltate din Europa, a înregistrat până în prezent 353.185 de cazuri de coronavirus şi peste 8.800 de decese ale celor infectaţi.

USA Today: Un spital cu management deficitar şi 8 directori schimbaţi într-un an

Ministrul Sănătăţii spune că focul, care s-a răspândit în unitatea de Terapie Intensivă unde erau trataţi bolnavii infectaţi cu COVID, a pornit, cel mai probabil de la un scurt-circuit. Presa locală a scris că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ suferă de multă vreme de pe urma managementului slab, 8 directori fiind numiţi şi apoi schimbaţi la conducerea unităţii spitaliceşti numai în ultimul an. Directorul actual, Lucian Micu, a fost numit în funcţie cu doar trei săptămâni în urmă, după ce predecesorul său a demisionat, invocând posibilităţile precare de tratament pentru pacienţi. Demisia a venit după ce presa a relatat că pacienţii, mulţi dintre ei suspecţi de infectare cu COVID-19, au fost siliţi să aştepte cu orele afară, în frig, până să fie consultaţi de un medic.

BBC: Focul s-a întins rapid în salonul unde pacienţii intubaţi primeau oxigen

Medicul rănit în timp ce încerca să îi salveze pe pacienţi se afla, sâmbătă, în stare critică, urmând să fie transferat cu un avion militar la Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a confirmat că sunt şi alţi membri ai personalului medical care au suferit răni în urma incendiului.
Dintre cei 10 decedaţi, 8 au murit în salonul unde a izbucnit focul şi alţi 2 în salonul alăturat. Toţi cei decedaţi erau trataţi pentru infecţia cu COVID şi mulţi dintre aceştia erau ventilaţi artificial. Se pare că focul s-a răspândit rapid, alimentat de oxigenul din sursele pacienţilor intubaţi, această ipoteză fiind confirmată şi de informaţiile ministrului Sănătăţii.

La libre Belgique: 10 pacienţi cu COVID, ucişi într-un incendiu violent în nord-estul României

Zece pacienți care au contractat noul coronavirus au murit sâmbătă într-un incendiu violent la un spital din nord-estul României. Dezastrul a izbucnit seara în secția de terapie intensivă a spitalului din orașul Piatra Neamț. Focul a fost lichidat după o oră. În afara celor 10 pacienţi intubaţi care au murit, au fost rănite alte 7 persoane, între care un medic de gardă, care a încercat să ajute victimele şi care prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din corp. Mai degrabă ocolită de pandemie în timpul primului val, România a cunoscut o creștere accentuată a cazurilor noi și a spitalizărilor în ultimele săptămâni. Autorităţile au raportat, sâmbătă, 129 de noi decese legate de Covid-19 în 24 de ore, totalul celor care s-au infectat şi au murit fiind de 8.813 de la începutul pandemiei.

Al Jazeera: România, o ţară cu un sistem sanitar ruinat şi medici insuficienţi

Directorul spitalului din Piatra Neamţ, al optulea director pe anul acesta, spune că medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienţi era, sâmbătă, în stare critică, cu arsuri pe o mare porţiune din suprafaţa corpului. Țara de 19 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Sistemul său de sănătate ruinat suferă ca urmare a lipsei severe de medici, mai ales în orașele mici.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close