Antena 3 CNN Actualitate Presa străină, despre dezastrul demografic din România. Discrepanţă îngrijorătoare între populaţia angajată şi pensionari

Presa străină, despre dezastrul demografic din România. Discrepanţă îngrijorătoare între populaţia angajată şi pensionari

Presa străină, despre dezastrul demografic din România. Discrepanţă îngrijorătoare între populaţia angajată şi pensionari
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Apr 2012   •   08:03
Dezastrul demografic din România stârneşte îngrijorare în Europa. Cotidianul britanic „The Independent" subliniază că din cele 19 milioane de locuitori ai României mai puţin de 5 milioane muncesc şi plătesc impozite.

Până în anul 2060, România va avea cea mai mare discrepanţă din cadrul UE dintre populaţia angajată şi pensionari, mai scriu jurnaliştii britanici.

Potrivit ultimului recensământ, în perioada 2002-2011, peste 2,5 milioane de persoane au plecat la muncă în alte state. De la 19,2 milioane de români recenzaţi în anul 1992, la recensământul din anul 2011 s-a ajuns la 16,8 milioane de etnici români.

Potrivit publicaţiei „The Independent”, procentul ridicat al populaţiei care lucrează în străinătate aduce şi beneficii. Românii care lucrează în străinătate au trimis 2,6 miliarde de euro în ţară în 2011, adică aproximativ 2% din PIB.

Jurnaliştii britanici au mai amintit şi de faptul că autorităţile române au ridicat vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, însă această modificare nu va fi suficientă pentru a redresa discrepanţa dintre numărul pensionarilor şi cel al plătitorilor de taxe.


 

×
Subiecte în articol: natalitate The Independent pensionari
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close