Antena 3 CNN Actualitate Primarul Daniel Băluţă propune ''Pereţi Verzi'', un proiect inedit pentru reducerea poluării din Bucureşti

Primarul Daniel Băluţă propune ''Pereţi Verzi'', un proiect inedit pentru reducerea poluării din Bucureşti

În contextul aerului poluat din Bucureşti, primarul sectorului 4 a găsit o soluţie inedită şi anunţă un proiect ''Pereţi Verzi'' care va fi finanțat cu fonduri europene. Proiectul se referă la creșterea suprafețelor de spaţii verzi prin plantarea pe verticală, pe fațadele școlilor, ale blocurilor și ale instituțiilor publice, de plante specifice climei și zonei.

Primarul Daniel Băluţă propune ''Pereţi Verzi'', un proiect inedit pentru reducerea poluării din Bucureşti
Sursa foto: Daniel Băluţă/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    17 Noi 2020   •   22:45

Daniel Băluță, primarul sectorului 4, a anunţat printr-un comunicat de presă detalii despre proiectul  Pereţi Verzi, ''ce are ca scop nu doar înfrumusețarea orașului, ci și scăderea facturilor de utilități ale populației cu până la 30%''.

''Cetățenii din Sectorul 4 vor putea beneficia de un mediu mai curat și de reducerea poluării, prin implementarea proiectului ”Pereți Verzi”, care va fi finanțat cu fonduri europene.

Primăria Sectorului 4 lansează Concursul Internațional de Soluții pentru realizarea de „Pereți Verzi”, pentru a accesa fondurile Pactului Ecologic European (Green Deal). România poate primi consistente sume nerambursabile, prin mecanismul european, apt de a asigura implementarea Pactului Ecologic.

Autoritățile publice din Romania pot primi aceste sume, ce se ridică până la 800 milioane de euro, dacă își asumă prin proiecte cât se poate de riguroase, realizarea de transformări în domenii cum ar fi energia verde, eficiența energetică, digitalizarea, conservarea și recuperarea biodiversității etc.

Un astfel de proiect vine din Sectorul 4 al Capitalei și poartă numele de “Pereți Verzi”. El se refera la creșterea suprafețelor de spaţii verzi prin plantarea pe verticală, pe fațadele școlilor, ale blocurilor și ale instituțiilor publice, de plante specifice climei și zonei.

Primăria lansează acest concurs ce are ca scop nu doar înfrumusețarea orașului, ci și scăderea facturilor de utilități ale populației cu până la 30% (împreună cu alte masuri, cum ar fi anveloparea blocurilor). Nu uităm nicio clipă, bineînțeles, de scopurile fundamental ecologice ale Green Deal, respectiv, de creșterea calității aerului și combaterea poluării.

Întrucât experiența în domeniu este una încă redusă în România, invităm agenții economici și/sau persoanele fizice să se înscrie la concurs atât în nume propriu, cât și în colaborare cu entități europene din domeniu, astfel încât soluțiile propuse să fie cât mai aprofundate și realizabile, având în vedere clima din Capitală. 

Soluțiile propuse vor fi analizate de o comisie din care vor face parte specialiști în domeniu, inclusiv grupuri de expertiză propuse ca urmare a parteneriatului încheiat de Primăria Sectorului și Ambasada Țărilor de Jos în România. 

„Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm în București este legată de poluare și de calitatea aerului. E datoria noastră să găsim soluții, iar la nivelul administrației locale a sectorului 4 intenționăm să folosim toate soluțiile furnizare de finanțările europene. Sper că vom avea propuneri interesante ca urmare a acestui concurs de soluții și să ne apucăm cât mai repede de treabă pentru ca mediul în care trăim să fie curat, îngrijit și sigur”, a scris Daniel Băluță pe pagina sa de Facebook.

 

×
Parteneri
O nouă zi liberă pentru elevi şi profesori, în această săptămână!
x close