Antena 3 CNN Actualitate Privatizarea sănătății a fost declarată neconstituțională. Marcel Ciolacu: 'Caracatița liberală a fost oprită în tentativa de a atenta la sănătatea oamenilor'

Privatizarea sănătății a fost declarată neconstituțională. Marcel Ciolacu: 'Caracatița liberală a fost oprită în tentativa de a atenta la sănătatea oamenilor'

Curtea Constituțională a admis astăzi, cu unanimitate de voturi, că Ordonanța de urgență a Guvernului prin care spitalele și clinicile private puteau să acceseze oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate, și nu doar în situațiile în care era depășită capacitatea furnizorilor publici, este neconstituțională.

Privatizarea sănătății a fost declarată neconstituțională. Marcel Ciolacu: 'Caracatița liberală a fost oprită în tentativa de a atenta la sănătatea oamenilor'
02 Iun 2020   •   21:32

CCR a admis că OUG nr. 25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său.

Curtea a reținut că OUG 25/2020 a fost adoptată fără respectarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ.

Avocatul Poporului a sesizat CCR afirmând că OUG încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat.

”În condiţiile în care mare parte din finanţarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu şi lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-şi permit accesarea serviciilor private. Avocatul Poporului atrage atenţia asupra faptului că domeniul reglementat de către OUG este unul de interes public, iar în privinţa serviciilor medicale de urgenţă chiar un domeniu de interes strategic al statului” se arăta în sesizarea Renatei Weber.

Marcel Ciolacu: 'Am avut dreptate!'

”Ordonanța prin care Guvernul PNL a încercat să privatizeze sănătatea românilor pentru ”prieteni” a fost declarată NECONSTITUȚIONALĂ! Caracatița liberală a fost oprită în tentativa de a atenta la sănătatea oamenilor.
Toate cele 25 de ordonanțe date de PNL noaptea ca hoții se vor face praf și pulbere. Pentru că așa e când sfidezi Constituția și iei decizii contra românilor!
PS: Premierul Orban continuă să încalce legea și nu a trimis nici acum la Parlament stenogramele acelei ședințe de guvern. Ar fi trebuit să se convingă până acum că jaful și aroganța PNL nu pot fi ascunse de ochii oamenilor!”, a scris Marcel Ciolacu, liderul PSD pe Facebook.

Ordonanța de Urgență  nr. 25/2020, adoptată în februarie, prevede că serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care sunt suportate din Fondul unic de Asigurări Sociale, se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Surse politice susțin că fostul ministrul al Sănătății Victor Costache ar fi refuzat semnarea acestei ordonanțe.

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close