Antena 3 CNN Actualitate Probleme în Guvernul Tudose! Încă un ministru luat în vizor de opoziție. I se cere demisia

Probleme în Guvernul Tudose! Încă un ministru luat în vizor de opoziție. I se cere demisia

Probleme în Guvernul Tudose! Încă un ministru luat în vizor de opoziție. I se cere demisia
Sursa foto: Foto: gov.ro
31 Aug 2017   •   12:50

Deputatul PNL Florin Roman solicită demisia ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, motivând că în cazul logo-ului ales pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri reinterpretarea ordinii culorilor drapelului României este neconstituţională.

"Conducerea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale dă dovadă de incompetenţă fiind depăşită de importanţa atribuţiilor pe care ar trebui să le îndeplinească, printre care şi aceea de a veghea la respectarea Constituţiei României, de a nu face compromisuri în ceea ce priveşte protejarea identităţii naţionale. În ciuda repetatelor solicitări pe care le-am făcut, domnul Romaşcanu refuză şi acum, în pragul deschiderii Anului Centenarului, să prezinte detalii referitoare la proiectele privind această aniversare, iar mai nou, prin modul în care a gestionat problematica alegerii logo-ului care va reprezenta Marea Unire, demonstrează că nu dă doi bani pe prevederile constituţionale şi pe importanţa marcării aşa cum se cuvine a actului istoric de la 1 Decembrie 1918", afirmă Roman.

El precizează că, potrivit Constituţiei, "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu". De asemenea, deputatul PNL subliniază că legea fundamentală a României din 1866 conţinea aceeaşi prevedere privind ordinea culorilor drapelului.

"Explicaţiile ministrului Culturii şi trimiterile sale la o Constituţie de dinainte de făurirea statului român modern reprezintă o aberaţie şi o mistificare a istoriei României. Constituţia prevede "albastru, galben, roşu", iar orice altă interpretare este neconstituţională! PSD şi ministrul Romaşcanu trebuie să înţeleagă că nu putem să ne jucăm cu simbolurile naţionale!", punctează Roman.

În context, deputatul PNL consideră că se impune demisia ministrului Culturii.

"Nu ştiu dacă domnul Lucian Romaşcanu înţelege gravitatea politicilor sale cu efecte negative asupra definirii identităţii naţionale. Nu mai trebuie să privim în altă direcţie şi să asistăm pasivi la astfel de gesturi! Consider că se impune demisia domnului Romaşcanu din funcţia de ministru, astfel încât să creăm premisele organizării adecvate a manifestărilor dedicate Anului Centenarului", arată el.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale arăta, marţi, că ideea pe care creatorii logo-ului Centenarului Marii Uniri au încercat să o ilustreze este cea de avans, logo-ul fiind un simbol grafic ce foloseşte culorile naţionale şi care nu trebuie interpretat ca o reproducere 1:1 a drapelului României.

"În termeni de design, direcţia este întotdeauna ilustrată dinspre stânga, înspre dreapta, dreapta reprezentând avânt, înaintare, în timp ce stânga, opusul. Din aceste motive, cifra '1' din componenţa logo-ului trebuie interpretată ca un drapel în înaintare, caz în care lancea se află în faţă, respectiv în partea dreaptă, ordinea culorilor de la stânga la dreapta fiind roşu-galben-albastru. De altfel, şi modul în care a fost realizată cifra '1' sugerează un drapel în mişcare", preciza într-un comunicat MCIN.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ministrul Culturii guvernul tudose
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close